22 Mai în istoria automobilistică

Astăzi a apărut automobilul, nu invenţia în sine, ci termenul care o defineşte şi pe care noi îl folosim cel puţin în fiecare zi.

22 Mai în istoria automobilistică 22 Mai în istoria automobilistică

22 Mai 1899 - În această zi Charles Shanks a folosit pentru prima dată termenul "automobil" într-un articol a apărut în ziarul Cleveland Plain Dealer. Până atunci cele mai populare denumiri pentru ceea ce noi numim astăzi automobil erau "horseless carriage" - căruţă fără cai - sau "motor carriage" - căruţă cu motor - apelative improprii pe măsură ce autovehiculele au evoluat.

Shanks a folosit acel termen nou provenit din franceză, dar care este compus din asocierea unui termen din Greaca veche autós cu unul în Latină mobilis, într-o serie de articole datate 22 Mai 1899 care descriau călătoria alături de Alexander Winton de la Cleveland la New York. Winton unul dintre pionierii industriei automobilistice era foarte frustrat de lipsa mediatizării a sa şi a modelului Winton Runabout şi a decis să stabilească un timp record între Cleveland şi New York alături de jurnalistul Charles B. Shanks.

Nu a fost chiar un record parcurgând această distanţă în 47 de ore şi 34 de minute - o distanţă care azi poate fi făcută în 7 ore -, dar a dus la naşterea termenului automobil. Cuvântul a prins foarte repede şi ulterior a devenit standardul pentru a descrie invenţia cu motor, patru roţi şi capacitatea de călători terestru.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.