26 iunie în istoria automobilistică

Cu mai bine de un secol în urmă, pe 26 iunie, s-a desfăşurat primul Grand Prix din istorie, câştigat de Ferenc Szisz, un pilot maghiar, la bordul unui automobil Renault.

26 iunie în istoria automobilistică 26 iunie în istoria automobilistică

26 iunie 1906 - În această zi a avut loc primul Grand Prix din istorie, desfăşurat pe un circuit de 103 km la Le Mans - nu pe celebrul Circuit de la Sarthre, ci pe unul stradal închis. Această cursă a adus în vocabularul specific motorsportului "startul Le Mans", în care piloţii sprintau până la maşini şi apoi demarau în cursă. Ferenc Szisz în calitatea sa de tester şef la Renault s-a prezentat la start cu un model Renault AK 90 CV.

Conducând cu o viteză medie de aproximativ 100 km/h acesta a reuşit să devină primul câştigător al unu Grand Prix, acest tip de competiţie putând fi numit străbunicul Formulei 1, după evoluţia ulterioară a motorsportului. Chiar statuia din bronz portretizându-l pe Ferenc Szisz la bordul Renault 90 CV tronează la intrarea circuitului de Formula 1 Hungaroring, simbolizând victoria iniţiatică pe care acesta a avut-o în cursele de mare viteză. Ca un amănunt picant despre Ferenc Szisz, dar care nu se ştie cât de veridic este, există surse care spun că a fost român, deşi s-a născut la Szeghalom în Ungaria.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.