26 Mai în istoria automobilistică

În această zi Ford Model T, poate cel mai important automobil din istorie, este produs pentru ultima oară la uzina din Detroit.

26 Mai 1927 - În această zi pe porţile uzinei din Detroit iese ultimul exemplar al legendarului Ford Model T. Ford şi-a calibrat producţia în aşa fel încât să atingă cota de 15 milioane de automobile produse duăî care să anunţe înlocuirea cu un alt automobil mai performant. În ciuda opiniei greşite acest model nu a fost primul automobil din istorie, ci primul automobil construit în producţia de serie, acest proces eficientizând procesul de fabricare şi făcându-l accesibil unor categorii de public care nici nu visau la un automobil până atunci.

Preţul de lansare în 1908 a lui Ford T a fost de 850 de dolari, echivalentul a 20.000 de dolari astăzi, dar ulterior când producţia de serie a atins un apogeu, preţul a scăzut la 260 de dolari (6.000 de dolari valoarea corelată astăzi cu inflaţia). Ford Model T avea un motor de 2.9 litri în 4 cilindri ce dezvolta 20 CP. Compensa în schimb printr-o masă destul de mică având 540 kg, dar nu putea trece de 45 mph a viteză maximă (în jur de 70 km/h). Consumul lui Ford T fluctua în funcţie de exploatare între 11 litri la 100 km parcurşi şi 18 litri. Dar nu vă miraţi, chiar era una dintre cele mai eficiente maşini în acea perioadă.

Scoaterea din producţie a nemuritorului Ford T a însemnat un picaj pentru Ford, înlocuitorul A neputând să se ridice imediat la succesul lui T în 1927 Ford comercializând doar 500.000 de unităţi, adică jumătate din cât a reuşit rivalul Chevrolet. Renunţarea la Ford T a însemnat automat şi disponibilizarea a 60.000 de angajaţi care nu mai aveau practic ce să mai fabrice.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.