260 km/h pe gheaţă, cu propulsie electrică

Autor: Mihăiţă Petrescu 26 mart. 2012 Știri auto

Universitatea Metropolia de Ştiinţe Aplicate din Helsinki, a lansat, în 2009, un proiect intitulat E-RA sau Electric RaceAbout. Maşina se voia a fi o maşina electrică sport, combinând caroseria ultra uşoară cu un sistem de propulsie electrică.

E-RA are 4 motoare electrice, câte unul pentru fiecare roată şi au fost produse de catre AXCO Motors. Caroseria este de tip monococă şi este construită în întregime din fibră de sticlă, iar bateriile folosite sunt pe bază de litiu-titan. Testul a avut loc pe lacul îngheţat Inari-Ukonjärvi (Finlanda), folosindu-se pneuri 225/40 R18 a căror aderenţă este sporită prin ataşarea unor cuie speciale.

E-RA

În primele ore ale dimineţii vremea a fost total nefavorabilă testului, dar până la urmă, pilotul de teste, Janne Laitinen a avut noroc. A reuşit să ajunga la o viteză medie de 252.09 km/h şi o viteză maximă de 260.06 km/h. Din păcate, performanţa nu a putut fi trecută în Cartea Recordurilor, deoarece nu există o categorie specială pentru acest timp de încercare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide