27 Aprilie în istoria automobilistică

27 Aprilie este consemnată data la care General Motors a anunţat sfârşitul Pontiac, lipsa de identitate făcând-o una dintre victimele recesiunii economice americane.

27 Aprilie în istoria automobilistică 27 Aprilie în istoria automobilistică

27 Aprilie 2009 - În această zi General Motors a făcut publice planurile de a închide marca Pontiac, ca parte a planului de restructurare a grupului falimentar. Astfel după o istorie de peste 80 de ani Pontiac, o legendă pentru mulţi şoferi americani, a fost sacrificată. Ultimul model Pontiac a fost produs pe 25 Noiembrie 2009, fiind un sedan G6 de culoare gri antracit.

Pontiac a luat oficial naştere în 1926, trăgându-şi rădăcinile din Oakland Motor Company. G.M. a lansat Pontiac ca o marcă mai sportivă care să acopere acest segment. Iniţial Pontiac a început ca o marcă axată pe modele sedan, însă în anii '60 a fost asociată cu segmentul muscle car, datorită performantele GTO, Firebird sau Trans Am. Modelul Pontiac GTO a fost creat de John DeLorean un inginer cu rădăcini româneşti. Cel mai celebru Pontiac este de departe modelul Trans AM apărut în serialul KITT, ca o maşină cu inteligenţă artificială, alături de actorul David Hasselhoff.

Pontiac a atins vârful vânzărilor în anii '80, dar apoi G.M. a mers pe o strategie de reducere a costurilor dezvoltând modelele Pontiac pe platforme comune cu restul mărcilor. Acest lucru a dus la pierderea caracterului Pontiac, marca devenind printre codaşele grupului G.M., aflat la ananghie. În 2008 G.M. a pierdut pentru prima dată poziţia de constructorul numărul unu în faţa Toyota şi pe 1 Iunie a intrat oficial în faliment, fiind al patrulea mare faliment din istoria Statelor Unite.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.