27 Iulie în istoria automobilistică

Citroen 2CV, poate cel mai celebru automobil franţuzesc, este fabricat pe 27 Iulie 1990 pentru ultima dată în Portugalia.

27 Iulie în istoria automobilistică 27 Iulie în istoria automobilistică

27 Iulie 1990 - Acum 20 de ani la uzina Mangualde din Portugalia s-a produs ultimul expemplar Citroen 2CV. De la debutul consemnat în 1948, în cei 42 de ani de existenţă s-au produs 5.114.959 unităţi, fără a primi îmbunătăţiri radicale. Citroen 2CV este echivalentul de maşină a poporului al germanului VW Beetle, italianului Fiat 500 sau britanicului Austin Mini. Totuşi dintre toate Citroen 2CV, al cărui nume vine de la "Deux Chevaux Vapeur", a dus austeritatea la rang de artă.

Astfel dezvoltarea lui Citroen 2CV a început imediat după Al Doilea Război Mondial, într-o eră în care Franţa era vlăguită din punct de vedere economic. Modelul a fost prezentat la Salonul de la Paris din 1948 şi a fost un succes instantaneu, la un moment dat cererea fiind atât de mare încât termenul de aşteptare ajungea chiar până la 5 ani. Cu toate că era un automobil auster şi ieftin, venea cu soluţii inovatoare pentru clasa sa. Suspensia avea o arhitectură foarte complexă şi filtra bine şi cele mai denivelate drumuri, avea tracţiune faţă şi frâne pe discuri, plus un motor răcit cu aer şi o transmisie manuală cu 4 rapoarte, ceea ce nu reprezintă un lucru de ignorat pentru 1948, ba din contră. Ulterior s-a introdus şi o versiune cu tracţiune integrală, fiind printre puţine modele din clasa sa cu capacităţi tot-teren.

La începutul anilor '80, în ciuda îmbunătăţirilor incrementale, Citroen 2CV era depăşit tehnic şi moral , astfel încât francezii au redus producţia. În 1988 au mutat toate operaţiunile de fabricare în Portugalia, dar în 1990 s-a luat decizia de stopare a producţie a legendarului 2CV.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.