27 Mai din istoria automobilistică

Pe 27 Mai are loc prima cursă de anduranţă din istorie, desfăşurându-se prima ediţie a celebrei curse Le Mans .

27 Mai din istoria automobilistică 27 Mai din istoria automobilistică

27 Mai 1923 - În această zi cursele auto au primit o nouă faţă, scopul principal trecând de la a trece în cel mai scurt timp cu orice preţ, la a îţi doza eforturile cât mai bine pentru a ajunge cât mai departe într-o cursă care durează 24 ore. Iniţial cursa s-a desfăşurat pe drumurile publice din Le Mans şi câştigătorul era desemnat după o perioadă de trei ani consecutivi, dar această ideea a fost abandonată în 1925, introducându-se apoi premierea anuală.

Prima ediţie a fost câştigată de doi francezi, Andre Lagache şi Rene Leonard, conducând un model Chenard et Walcker cu un motor de 3.0 litri. Francezii au reuşit să parcurgă 128 de ture. Scopul acestei curse este de a crea maşini cât mai aerodinamice, dar şi fiabile, fiind un fel de anticameră a ultimelor tehnologii de serie. De exemplu, Audi a testat cu succes V12 TDI, care apoi s-a regăsit şi în producţia de serie fiind cel mai puternic diesel din istorie.

Campionii en-titre sunt Peugeot Sport, francezii impunându-se prin piloţii Marc Gene, David Brabham şi Alexander Wurz. În acest an cursa se va desfăşura în weekendul 12 - 13 Iunie pe circuitul de la Sarthe, urmând să fie iarăşi luptă acerbă între Peugeot şi Audi.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.