28 Iulie în istoria automobilistică

Pe dată de 28 iulie grupul Volkswagen şi-a trecut în portofoliu una dintre cele mai prestigioase mărci auto ale Planetei, Bentley, dar a scăpat printre degete Rolls-Royce.

28 Iulie în istoria automobilistică 28 Iulie în istoria automobilistică

28 Iulie 1998 - În această zi Volkswagen preia de la Vickers în mod oficial marca Bentley. Germanii au fost foarte aproape să monopolizeze segmentul de superlux, având în plan să preia la pachet şi Rolls-Royce, cele două mărci având la acea vreme acţionari comuni şi soluţii tehnice înrudite. Din cauza faptului că licenţa mărcii Rolls-Royce aparţinea însă companiei Rolls-Royce plc, divizia aeronautică, care avea strânse legături de colaborare cu BMW, tot prin prisma industriei aparatelor de zbor, această marcă a fost concesionată către BMW.

Pentru că nici una dintre mărci nu avea la acea perioadă capacitatea de a se descurca fără contribuţia tehnică a celeilalte s-a ajuns la un acord ca Volkswagen AG să fabrice atât Bentley cât şi Rolls-Royce până la sfârşitul lui 2002, urmând ca din 1 ianuarie 2003, doar BMW să aibă dreptul de a fabrica automobile Rolls-Royce. Volkswagen a primit de la BMW doar o compensaţie de 40 milioane de lire sterline pentru această complicată tranzacţie.

Revenind la Bentley, Volkswagen a cumpărat această marcă cu 430 milioane de lire şi a investit în modernizarea uzinei din Crewe încă 500 milioane de lire în acel an. Din 2003, atunci când Rolls-Royce a revenit BMW şi Volkswagen a schimbat macazul la Bentley creând Bentley Continental GT, un coupe de mari dimensiuni care împărţea prea puţine cu trecutul.

Se spune că de la achiziţie şi până în prezent Volkswagen a investit peste 2 miliarde de dolari în Bentley. Deşi afacerile au mers bine spre foarte bine în cei zece ani, în 2009 afectată de criză marca Bentley nu s-a mai dovedit profitabilă, având pierderi de 194 milioane euro, datorită scăderii dramatice a cererii.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.