31 Mai în istoria automobilistică

Ford a fost primul constructor din Vest care s-a încumetat să îşi facă o fabrică în Estul Europei, Rusia fiind ţara aleasă şi 31 Mai ziua.

31 Mai în istoria automobilistică 31 Mai în istoria automobilistică

31 Mai 1929 - După doi ani de tatonări şi negocieri, Ford a fost primul constructor auto capitalist care a ajuns în fieful comunismului, în Rusia. În 1928 Uniunea Sovietică era slab dezvoltată din punct de vedere automobilistic, existând puţin peste 20.000 de maşini şi o singură fabrică de camioane. Pe acest lucru a mizat şi Henry Ford, considerând că există o piaţă foarte mare de desfacere.

Ford, un tip foarte liberal în modul de a face afaceri, nu a considerat forma de organizare şi culoarea politică a Uniunii Sovietice şi a decis să se extindă în URSS. Astfel pe 31 Mai la sediul din Dearborn, Michigan, reprezentanţii Rusiei şi Henry Ford bat palma pentru colaborare. Înţelegerea prevedea că Ford va asista statul rus la construirea unei uzine la Nizhni Novgorod, oraş aflat pe malurile râului Volga, pentru a produce aici automobilele Ford Model A.

De asemenea, construirea unei unităţi de asamblare lângă Moscova figura în înţelegerea iniţială. Statul rus trebuia în schimb să plătească Ford suma de 30.000.000 dolari pentru serviciile prestate şi 72.000 de automobile şi camioane CKD, plus piesele de rezervă aferente pe o perioadă de 9 ani. În prezent Ford încă operează în Rusia, având o uzină la Sankt Petersburg unde se produce modelul Focus. Uzina Ford de la Craiova poate fi, de asemenea, menţionată ca şi participaţie Ford în Europa de Est, plus una la Kocaeli în care se fac vehicule comerciale.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.