4 Martie în istoria automobilistică

Pe 4 martie primul motor cu combustie internă a fost testat pe o trăsură, s-a născut o legendă a automobilismului, Dacia a lansat Sandero şi a preluat sigla "desfăcător".

4 Martie în istoria automobilistică 4 Martie în istoria automobilistică

4 Martie 1887 - "Trăsura cu motor pe benzină" Daimler este probată pentru prima dată de Gottlieb Daimler între Ensilgen şi Cansstatt. Daimler este cunoscut pentru crearea şi patentarea primului motor cu combustie, răcit cu apă în anul 1885. Răcirea cu lichid făcea ca motorul să nu se supraîncălzească, putând fi exploatat intens.

Astfel, acum 123 de ani se poate spune că a avut loc primul test cu un vehicul propulsat cu un motor cu ardere internă, Daimler montând motorul pentru care era celebru pe o trăsură. Vehiculul lui Daimler avea un motor cu un singur piston şi putea atinge o viteză maximă de 16 km/h. Memorabil este faptul că acel sistem primitiv constituie coloană vertebral pentru majoritatea automobilelor contemporane. Deşi Daimler şi Benz sunt deseori nume corelate, Carl şi Gottlieb au fost mari rivali în acea perioadă şi doar după moartea lor cele două companii au fuzionat.


4 Martie 1902 - "The American Automobile Association" (AAA) a luat fiinţă şi este una dintre cele mai vechi organizaţii automobilistice din lume. Asociaţia a fost printre primele organisme care dezbăteau problemele care afectau "motoriştii" din acea perioadă. AAA este în prezent cea mai mare organizaţie automobilistă din lume.


4 Martie 1936 - Pilotul de Formula 1 John Clark, care a dominat Formula 1 în anii '60, s-a născut în Scoţia. Britanicul a intrat în circuitul Formulei 1 în 1960 şi a avut parte de câteva experienţe traumatizante chiar de la început care nu îi prevesteau succesul în F1. Cel mai grav a fost accidentul cu Wolfgang von Trips, de care Clark nu s-a făcut vinovat, dar în care germanul şi mai mulţi privitori au murit.

În 1962 soarta s-a întors în favoarea lui John Clark şi doar problemele tehnice l-au împiedicat să câştige fiecare cursă la care a participat în următorii patru ani. Scoţianul are în palmares 2 titluri de campion de Formula 1. Scoţianul a murit la vârsta de 32 de ani într-un accident pe circuitul de la Hockenheim, dar a lăsat în urmă un record de 25 de victorii în 72 de curse la care a participat.


4 Martie 2008 - Dacia Sandero este lansat oficial la Salonul de la Geneva 2008, fiind primul hatchback al companiei de la preluarea de către Renault. Modelul avea să înregistreze un succes mai ales pe piaţa europeană, acolo unde preţul avantajos şi programele de stimulare a vânzărilor l-au avantajat.

Cu ocazia acestei lansări, Dacia şi-a prezentat şi noua imagine de marcă, ce se diferenţia printr-un design minimalist şi mai sobru. Această nouă imagine de marcă a creat controverse, nu toţi apreciind sigla simplistă şi textul lipsit de artificii de design adiţionale.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.