400.000 de oameni au murit din cauza poluării în Europa, numai în 2016

Autor: Cristian Agatie 16 oct. 2019 Știri auto
400.000 de oameni au murit din cauza poluării în Europa, numai în 2016

Aproape fiecare oraş european locuit este expus la niveluri de poluare care le depăşesc pe cele considerate sănătoase, conform unui raport emis miercuri, citat de Reuters. „Poluarea aerului este în prezent cel mai important risc de mediu la adresa sănătăţii umane”, se arată într-un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) a Uniunii Europene (UE).

Autorul raportului, Alberto González Ortiz, expert AEM în calitatea aerului, a atras atenţia că în timp ce nivelul de particule periculoase din oraşele europene este în scădere, această diminuare nu este suficient de rapidă. „Nu am atins încă standardele UE şi, desigur, suntem departe de a atinge standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a subliniat Ortiz.

Poluarea cu particule fine în zonele urbane a devenit ţinta unor restricţii mai aspre după ce Curtea Europeană de Justiţie a decis în iunie că oraşele trebuie să ia măsuri dacă nivelul de poluare a aerului depăşeşte limita admisă într-un singur punct de măsurare, mai degrabă decât pe baza unei medii stabilite la nivelul unei regiuni.

În luna iulie, Comisia Europeană a solicitat Curţii Europene de Justiţie să ia măsuri împotriva Spaniei şi Bulgariei în privinţa calităţii slabe a aerului avertizând că aceste ţări nu îşi protejează cetăţenii în faţa poluării.

Diminuarea numărului maşinilor este un factor important în reducerea poluării aerului în oraşe, în special a dioxidului de azot, a spus Ortiz.

„Atunci când luptăm împotriva poluării, luptăm şi împotriva schimbărilor climatice precum şi a zgomotului şi promovăm un comportament mai sănătos. E o situaţie în care toată lumea are de câştigat”, a adăugat el.

Un raport publicat anul trecut de Curtea de Conturi Europeană arată că poluarea aerului este responsabilă pentru aproximativ 400.000 de decese premature în fiecare an în UE şi pentru costuri suplimentare cu sănătatea în valoare de miliarde de euro.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide