5 August în istoria automobilistică

Semaforul electric face ordine pe şosele de aproape 100 de ani, 5 August fiind data montării unui astfel de dispozitiv.

5 August în istoria automobilistică 5 August în istoria automobilistică

5 August 1914 - Pe această dată în Cleveland a fost montat primul semafor electric pentru a fluidiza traficul în oraşul american. Această inovaţie a fost amplasată în intersecţia dintre Euclid Avenue şi East 105th Street. Primele semafoare, cele mecanice, datează însă de ceva mai multă vreme, în Londra în 1868 fiind montat un astfel de dispozitiv care folosea braţe de lemn pentru a direcţiona traficul.

Inventatorul dispozitivului electric a fost James Hoge şi şi-a atribuit patentul cu numărul 1.251.666. Semaforul avea patru becuri roşii şi patru verzi montate la extremităţi, fiind foarte similar cu cele pe care le întâlnim şi noi astăzi.

Avea însă o mare deosebire faţă de cele contemporane, respectiv nu era automat. Becurile erau legate la un comutator operat dintr-o cabină de pe lateral de un agent de circulaţie. Prin urmare era la alegerea factorului uman cine circulă şi cine nu. Încă de pe atunci se aprecia însă că această inovaţie va revoluţiona fluidizarea traficului urban. Nu au greşit deloc jurnaliştii la începutul secolului XX, acestea fiind prezente de aproape un secol pe şoselele noastre.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.