7 asigurători obligaţi să recalculeze tarifele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut unui număr de şapte asigurători, în urma unor controale, să recalculeze tarifele RCA, în termen de 30 de zile.

7 asigurători obligaţi să recalculeze tarifele RCA 7 asigurători obligaţi să recalculeze tarifele RCA

 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut unui număr de şapte asigurători, în urma unor controale, să recalculeze tarifele RCA, în termen de 30 de zile.

"Consiliul ASF a hotărât ca societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz - Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule. Toate aceste obligaţii au fost stabilite pe baza concluziilor acţiunilor de control inopinat desfăşurate în ultimele luni la asigurătorii autorizaţi să vândă RCA, pentru verificarea modului în care aceştia respectă cerinţele privind fundamentarea şi calculul tarifelor de primă, stabilite prin Norma 23/2014", arată ASF, într-un comunicat.

În cazul Carpatica Asig şi City Insurance, controalele nu au fost încă finalizate.

"Concluzia de ansamblu a controlului a fost că societăţile de asigurare respectă principiile actuariale general acceptate. Totuşi, echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenţei daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial", notează ASF.

Consiliul ASF a cerut companiilor să remedieze deficienţele în termen de 30 de zile.

Din noile notificări privind primele RCA trebuie să rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite în calculul tarifelor de primă finale, prezentarea distinctă a procedurilor efectuate de actuarii societăţilor de asigurare pentru verificarea calităţii, corectitudinii şi completitudinii datelor folosite, prezentarea distinctă a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene şi prezentarea unei comparaţii între noile tarife notificate şi tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.


 

 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.