8 August în istoria automobilistică

Astăzi este ziua de naştere a lui Nigel Mansell, un campion al Formulei 1 cu o poveste foarte interesantă.

8 August în istoria automobilistică 8 August în istoria automobilistică

8 August 1953 - În această zi în Upton-Upon-Severn, Worchestshire, s-a născut campionul de Formula 1 Nigel Mansell. Britanicul este una dintre acele personalităţi care şi-a investit toate resurselor (atât financiare cât şi energetice) în motorsport. A început relativ târziu în curse şi după ce a înregistrat mai multe succese în Karting în 1976, la 23 de ani, a intrat în Formula Ford. Încă de la sezonul de debut a reuşit să câştige şase din cele 9 curse la care a participat iar în 1977 a devenit campion în Formula 1 Ford britanică, chiar dacă şi-a rupt gâtul la Brands Hatch şi doctorii îi dădeau slabe şanse de a mai concura.

În 1979 a mai avut un accident în Formula 3 în care şi-a rupt o vertebră, având mare noroc că a supravieţuit. CU toate astea Colin Chapman l-a remarcat şi i-a dat şansa să participe la un test la Lotus. Decare Mansell a profitat, Mansell mascându-şi durerea prin analgezice. În 1980 şi-a făcut debutul în Formula 1 la bordul unui Lotus 81B. Din păcate maşina avea probleme de fiabilitate şi a terminat doar jumătate din cursele în care a participat. A mai trecut pe la Williams şi la Ferrari unde a devenit unul dintre piloţii pretendenţi la titlu.

Succesul său avenit însă în 1992, când întors iarăşi la Williams a avut un sezon aproape perfect trecându-şi în palmares cel mai râvnit trofeu automobilistic, titlul în Formula 1. Imediat a trecut în CART Indycar World Series unde deşi iarăşi a avut un accident grav la spate a reuşit să termine şi aici pe primul loc, Mansell devenind singurul pilot din lume care în acelaşi să ia titlul şi în Formula 1 şi în CART, lucru posibil datorită decalajului din acea competiţie. Ulterior a mai revenit în Formula 1 pentru sezonul 1995 la bordul unui monopost McLaren, dar vârsta şi relaţiile reci cu Ron Dennis nu l-au mai ajutat să obţină rezultate notabile. Cea mai recentă apariţie a lui Mansell în motorsport a fost în acest an în cursa de 24H de la Le Mans la bordul unui Ginetta-Zytek, alături de cei fii ai săi. Nu a reuşit să termine însă cursa din cauza unei pene.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.