85 de ani de la prima maşină cu sigla Skoda

În urmă cu exact 85 de ani, a ieşit de pe bandă prima maşină cu sigla Skoda reprezentând săgeata înaripată. Limuzina de lux Skoda–Hispano Suiza este cea dintâi maşină care a purtat vreodată sigla producătorului ceh.

85 de ani de la prima maşină cu sigla Skoda 85 de ani de la prima maşină cu sigla Skoda

Primul exemplar a fost predat în data de 10 mai 1926 preşedintelui de stat cehoslovac Tomas Garrigue Masaryk. Până în anul 1929 au fost produse în total doar 100 de exemplare ale limuzinei de lux. Încă din anul 1924, adică înaintea fuziunii cu uzina de automobile Laurin & Klement, concernul industrial din Pilsen achiziţionase licenţa pentru producerea limuzinelor de lux, de la compania, iniţial spaniolă, Hispano-Suiza. Astfel se explică numele adăugat denumirii maşinilor. În primăvara anului 1925 a fost demarată producţia maşinii, iar în anul 1926 a fost finalizat primul exemplar. Design-ul poartă semnătura constructorilor de caroserie Brozik, Jech şi mai târziu şi Laurin & Klement, care la vremea respectivă erau lideri de piaţă.

Fiecare Skoda-Hispano Suiza 25/100 CP în parte era produs individual, la cererea clientului. Astfel, fiecare exemplar este unic. În funcţie de dotări, fiecare maşină cântărea până la 2.700 kilograme. Modelul atingea o viteză maximă de 140 km/h.

Printre clienţi şi proprietari se numărau şi premierul Antonin Svehla, precum şi importanţi industriaşi şi nobili din Cehoslovacia şi din străinătate. Preţul de pornire începea la 190.000 de coroane şi reprezenta un multiplu al preţurilor altor maşini de pe piaţă. În funcţie de echipare, preţul maşinii creştea până la un sfert de milion de coroane. Pentru primul exemplar, instituţia prezidenţială a plătit 280.000 de coroane. Ca termen de comparaţie: micul Skoda 422 costa 38.000 de coroane, iar limuzina de mari dimensiuni Skoda 860 avea preţul de circa 120.000 de coroane.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.