ActiveWatch: CNADNR reacţionează în stil mafiot faţă de funcţionarii săi care au semnalat nereguli

Autor: Iulian Dnistran 22 aug. 2015 Știri auto

În ultimele săptămâni, trei funcţionari din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au semnalat prin intermediul presei o serie de nereguli administrative grave în activitatea companiei, aminteşte ONG-ul ActiveWatch, care militează pentru comunicarea liberă în interes public.

„Drept răspuns, instituţia a declanşat o cercetare disciplinară împotriva lor şi le-a suspendat temporar contractele de muncă până la încheierea cercetării. Această acţiune are scopul vădit de a sancţiona curajul acestora, dar mai ales de a descuraja salariaţii CNADNR care ar fi tentaţi să denunţe neregulile din companie. Instituţia urmăreşte prin aceste măsuri să oculteze informaţiile privind eventualele nereguli administrative şi să-şi protejeze imaginea sancţionând curajul funcţionarilor care au informat publicul şi autorităţile despre posibile nereguli în administrarea CNADNR”, arată ActiveWatch.

Potrivit ONG-ului, CNADNR face astfel dovada unei „inadmisibile necunoaşteri a legii”.

Legea avertizorului public de integritate nr. 571/2004 spune clar că avertizorii nu au obligaţia de a se adresa în prealabil unor instanţe interne, ci se pot adresa direct mass-mediei atunci când doresc să expună anumite nereguli, ilegalităţi, abuzuri, proastei administrări a resurselor publice. Articolul 6 din lege conţine sintagma „alternativ sau cumulativ”, ceea ce înseamnă că sesizarea poate fi adresată oricăruia dintre destinatarii prevăzuţi de lege şi că este suficient să fie adresată unui singur destinatar pentru ca persoana care a făcut-o să fie considerată avertizor de integritate şi, în consecinţă, să beneficieze de protecţia prevăzută de legea pentru avertizori, atrage atenţia ActiveWatch.

Citeşte mai multe pe Mediafax.ro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide