Ai proces cu radarul? Abaterile de măsurare a vitezei nu mai anulează amenda

Au existat mai multe cazuri în care şoferii ...

Ai proces cu radarul? Abaterile de măsurare a vitezei nu mai anulează amenda Ai proces cu radarul? Abaterile de măsurare a vitezei nu mai anulează amenda

Curtea Supremă de Justiţie a dat o hotărâre valabilă pentru toate instanţele, care prevede că marja de eroare tehnică a aparatelor radar nu mai poate fi luată în calcul la stabilirea vitezei, scrie Digi24.ro. Fiecare radar poate arăta o viteză mai mică sau mai mare cu 3 kilometri pe oră decât cea reală.

Au existat mai multe cazuri în care şoferii au profitau de acest detaliu, iar judecătorii interpretau marja de eroarea fiecare după cum considera.

Curtea de Apel Bacău a cerut lămurirea situaţiei şi o practică unitară pentru toate instanţele din România.

"În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor pct. 3.1.1 din Norma de metrologie legală NML 021-05 „Aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor (cinemometre)”, aprobată prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301 din 23 noiembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, erorile maxime tolerate pentru măsurarea vitezei sunt cerinţe metrologice aplicabile numai în procedura de atestare a unui cinemometru de către entităţile prevăzute la art. 4 din ordinul susmenţionat, respectiv doar la momentul verificării şi omologării aparatului. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă", se arată în decizia instanţei supreme.

Marja de eroare admisă era de plus minus 3 kilometri, la viteze de până în 100 de kilometri pe oră sau de plus minus 3% din viteza înregistrată, pentru cei care circulau cu mai mult de 100 de kilometri pe oră 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.