AI:ME reprezintă viziunea Audi în ceea ce priveşte viitorul mobilităţii urbane – VIDEO

Autor: Marius Vișan 01 mai 2019 Știri auto

Audi a prezentat la Salonul Auto de la Shanghai 2019 conceptul AI:ME. Este al treilea model dintr-o serie de concepte auto prin care marca transmite viziunea sa privind viitorul mobilităţii.

Proiectanţii AI:ME iau in calcul şi faptul că automobilele aflate în trafic în marile oraşe au rareori mai mult de doi pasageri. Prin urmare, conceptul AI:ME este gândit pentru doi pasageri, dar oferă posibilitatea de a transporta alte două persoane pe bancheta din spate.

La exterior AI:ME are o lungime de 4,3 metri, lăţime de 1,9 metri şi înălţime de 1,52 metri. Absenţa arborelui de transmisie şi dimensiunile mai mici ale consolei, elemente specifice modelelor electrice, suplimentează spaţiul interior. În modul de condus autonom elementele de control (volanul, pedalele, consola) ale AI:ME se retrag, fiind acoperite cu suprafeţe din lemn de nuc.

Pedalele sunt înlocuite cu o banchetă tip otoman. Pentru suportul paharelor au fost create suprafeţe magnetice. Astfel, în timpul condusului autonom ocupanţii pot lua relaxaţi masa. Produsele de la interior sunt realizate din materiale naturale din gama textilelor sau din piele, lemn sau sticlă la care se adaugă materiale moderne precum corianul. Acest model concept dispune şi de o pergolă de lemn în tavan care permite integrarea unor plante de apartament.

AI:ME aduce o nouă dimensiune în interacţiunea cu maşina, prin comenzile vocale, atingere şi chiar privire. Monitorul OLED poziţionat sub parbriz urmăreşte privirea pentru a se activa. De asemenea, funcţii precum navigarea sau sistemul de infotainment pot fi acţionate cu o simplă privire. Ochelarii VR completează experienţa utilizatorilor în timpul vizionării unui film sau în modul de gaming. 

Audi AI:ME este proiectat pentru nivelul 4 de autonomie. Funcţia este limitată la autostrăzi sau arii special amenajate din interiorul oraşelor. Şoferii vor putea transfera integral controlul automobilului, urmând să revină la volan atunci când părăsesc aceste zone. Proiectanţii Audi cred că în viitor oraşele mari vor dispune de sisteme automatizate de control al traficului care vor permite dezvoltarea condusului autonom.

Fiind  conceput pentru marile oraşe AI:ME nu atinge viteze foarte mari. Opţiunile disponibile sunt adaptate limitelor din interiorul oraşelor. Proiectanţii estimează că automobilul se va deplasa cu viteze între 20 şi 70 de km/oră şi va putea  funcţiona ore întregi fără a necesita alimentare. Bateria modelului are o capacitate de 65 kW/oră iar sistemul de frânare regenerativă şi greutatea redusă permit un consum energetic scăzut în condiţii de trafic urban.

AI:ME poate fi personalizat de la culoare, interior, opţiuni tehnice, temperatură interioară, playlist cu ajutorul unei aplicaţii sau cu sistemul myAudi.

VIDEO

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide