Alertă: emisiile de CO2 din atmosferă au atins un nivel record

Staţia de observare Mauna Loa (Big Island, Hawaii) a înregistrat recent un nivel record al emisiilor de CO2, de puţin peste 400 ppm (particule pe milion), ceea ce a pus în alertă principalele state îngrijorate de creşterea poluării atmosferice.

Alertă: emisiile de CO2 din atmosferă au atins un nivel record Alertă: emisiile de CO2 din atmosferă au atins un nivel record

Efectul de seră revine din nou în actualite, după ce specialiştii de la punctul de observaţie din Hawaii au înregistrat un nivel record de concentraţie de CO2 în atmosferă: peste 400 ppm.

Prima măsurătoare a concentraţiei de emisii de CO2 din atmosferă a fost făcută la acest post de observaţie în 1958, când valoare a fost de 317 ppm. Ceea ce înseamnă că, în 55 de ani, vorbim de o creştere de peste 25%!

O parte din vina pentru efectul de seră este atribuită industrializării accelerate din ultimul secol, dar şi domeniului transporturilor, care se bazează aproape exclusiv pe petrol.

Chiar dacă, de câţiva zeci de ani încoace, ţările dezvoltate încearcă să ia măsuri pentru contracararea creşterii emisiilor de CO2, în ultima decadă s-a înregistrat o intensificare a activităţii industriale şi a consumului de carburant pentru transporturi în alte zone importante ale lumii: China, America de Sud, India sau Rusia.

Aşa încât curba de creştere a emisiilor de CO2 din atmosferă (deci de accentuare a efectului de seră) pare să se accentueze, în ciuda eforturilor statelor dezvoltate de a contracara poluarea.

Ce ne aşteaptă în următorii 50 de ani, dacă se continuă acest trend, nimeni nu poate da un răspuns precis, dar specialştii în mediu avertizează că efectele negative vor avea un impact dezastruos asupra omenirii.

Să fie această alertă din Hawaii un nou imbold pentru guverne de a grăbi implementarea măsurilor ecologice sau inerţia lucrurilor este atât de mare încât ne săpăm singuri groapa?

CE PĂRERE AVEŢI DESPRE VIITORUL NOSTRU?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.