Americanii vor cutii negre şi în maşini

La presiunile NHTSA (Institutul Naţional pentru Siguranţa pe Şosele şi Autostrăzi), guvernul american se pregăteşte pentru introducerea unei legi prin care maşinile să fie dotate cu dispozitive "cutii negre". După modelul avioanelor.

Americanii vor cutii negre şi în maşini Americanii vor cutii negre şi în maşini

Dacă până acum vorbeam de această propunere, de echipare a maşinilor cu dispozitive tip "cutii negre", doar ca despre un zvon, se pare că suntem pe cale să trecem foarte rapid la o lege serioasă. Pentru moment, doar în USA.

Propunerea (şi presiunile) vin din partea NHTSA, care este principalul factor de decizie în ce priveşte activitatea pe drumurile şi autostrăzile americane. Vorbim de autoritatea în materie care dispune cunoscutele rechemări în service, dar care are şi dreptul de a amenda firmele - cum s-a întâmplat recent în cazul Toyota.

În urma scandalului în care a fost implicată firma japoneză, s-a ajuns la decizia instalării obligatorii a dispozitivului "brake override" - acesta scoate din funcţiune motorul, atunci când sunt utilizate concomitent pedalele de acceleraţie şi de frână, pentru a se evita situaţiile accelerărilor involuntare.

Iar acum există un proiect de lege, care va fi înaintat comisiilor de specialitate ale guvernului american, prin care se doreşte instalarea obligatorie a sistemelor de tipul "cutii negre". Una dintre urmările acestei legi va fi analizarea mult mai facilă a datelor în cazul accidentelor, precum şi îmbunătăţirea considerabilă a bazelor de date statistice ale institutului american, pe baza cărora urmează să fie adoptate noi reglementări în viitor.

Mai există şi o "găselniţă" financiară: toate amenzile pe care le dă NHTSA intră în vistieria acesei instituţii, iar plafonul maxim al amenzilor va fi ridicat la nu mai puţin de 200 milioane de dolari.

Noua lege le dă dreptul celor de la NHTSA să ceară chiar o dublare a bugetului pentru următorii trei ani, acesta fiind estimat la 280 de milioane de dolari. Concomitent, producătorii care comercializează maşini pe piaţa USA vor trebui să verse în vistieria NHTSA o sumă de 9 dolari pentru fiecare maşină vândută. Şi asta deoarece cutiile negre costă şi trebuie aprobate doar de NHTSA.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.