Analiză: Statele care interzic maşinile diesel riscă să facă mai mult rău decât bine

Autor: Gandul.info 19 iul. 2017 Știri auto
Analiză: Statele care interzic maşinile diesel riscă să facă mai mult rău decât bine

Planurile de interzicere a maşinilor diesel în oraşe europene precum Paris sau Stuttgart riscă să genereze exasperare în rândul clienţilor şi să îngreuneze tranziţia spre vehicule fără emisii poluante, avertizează Elżbieta Bieńkowska, comisarul UE pentru Industrie, cerând abordări sistematice.

Măsurile de interzicere a vehiculelor diesel ar fi o lovitură suplimentară la adresa proprietarilor de vehicule, care au primit deja promisiuni că maşinile lor ar utiliza tehnologii „curate”, le-a transmis Elżbieta Bieńkowska miniştrilor Transporturilor din statele Uniunii Europene, potrivit cotidianului Financial Times.

„Chiar dacă sunt convinsă că ar trebui să trecem rapid la vehicule fără emisii în Europa, politicienii şi industria de profil nu pot avea interesul de a prăbuşi brusc piaţa maşinilor diesel în Europa prin interdicţii de circulaţie la nivel local”, a argumentat Elżbieta Bieńkowska.

Mai multe oraşe din Germania analizează posibilitatea interzicerii în totalitate a circulaţiei vehiculelor pe motorină, pentru reducerea poluării, însă Guvernul Angela Merkel a transmis că se opune deciziilor unilaterale.

„Şoferii au avut încredere în promisiunea tehnologiilor diesel curate, în faptul că maşinile lor nu poluaează excesiv mediul înconjurător şi nu periclitează sănătatea publică. Iar acum văd primele semnale de scădere a preţurilor la revânzarea maşinilor diesel”, a precizat Bieńkowska, cerând o abordare sistemică în remedierea vehiculelor care poluează şi retragerea de către producători, eventual de către autorităţile de reglementare, a maşinilor care nu respectă standarele UE de poluare.

Oficiali UE au explicat că preocupările enunţate de Elżbieta Bieńkowska provin parţial din faptul că în unele ţări oamenii au fost încurajaţi prin stimulente fiscale să cumpere vehicule diesel, iar acum riscă să nu le mai poată conduce. O altă temere este că interdicţiile riscă să prăbuşească piaţa autoturismelor diesel, afectând companii auto exact când li se cere de autorităţi să investească în tehnologii ecologice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide