Anvelope înguste sau late? Cum influenţează acestea condusul

Autor: ProMotor 25 apr. 2019 Știri auto

Majoritatea şoferilor aleg anvelopele mai late şi mai joase pentru perioada de vară, în timp ce anvelopele mai înguste sunt folosite pe timp de iarnă. „Moda” este valabilă pentru Europa Centrală, unde majoritatea şoferilor deţin două seturi de jante: unul pentru vară şi unul pentru iarnă. O alegere comună este utilizarea unor jante mai mari şi mai scumpe pentru anvelopele de vară.

„Dacă aveţi încă montate anvelopele de iarnă atunci când mergeţi către retailer-ul de la care urmează să achiziţionaţi un set de anvelope de vară, este important să cunoaşteţi dimensiunea anvelopelor actuale. În caz contrar, ar putea exista riscul ca jantele pe care le deţineţi să nu se potrivească cu anvelopele noi.”, este de părere Martin Dražík, Product Manager, Nokian Tyres Europe.

Lăţimea corectă a anvelopei este, de asemenea, influenţată de caracteristicile pe care proprietarul pune accent, atât în ceea ce priveşte aspectul, cât şi manevrabilitatea autovehiculului. Lăţimea anvelopei va influenţa atât preţul, cât şi alte caracteristici, precum aderenţa, nivelul de zgomot, confortul în timpul conducerii şi aspectul autovehiculului. 

Înlocuirea anvelopelor înguste cu cele mai late va creşte rezistenţa la rulare şi, prin urmare, consumul de combustibil. În cazul anvelopelor de vară, dimensiunea este şi o chestiune de estetică; părerea generală este aceea că o anvelopă mai lată arată mai bine decât una îngustă.

Cum se citesc marcajele anvelopelor

De exemplu, marcajul 205/55 R16 94V XL

205: Lăţimea anvelopei în milimetri la presiune normală. Lăţimea benzii de rulare va fi întotdeauna mai mică, dar variază în funcţie de modelul anvelopei şi de producător.

55: Profilul anvelopei sau raportul dintre înălţimea şi lăţimea anvelopei. De exemplu, marcajul 55 înseamnă că înălţimea reprezintă 55% din lăţime. Cu cât este mai mic numărul, cu atât este mai mic profilul anvelopei.

R: Structura anvelopei (R se referă la anvelopele radiale care sunt utilizate pentru toate autoturismele din România)

16: Diametrul jantei în inci.

94: Indicele de încărcare a anvelopei. Numărul 94 înseamnă că o anvelopă poate transporta o încărcătură maximă de 670 kg la presiune normală. Numerele mai mici înseamnă o capacitate mai mică de încărcare.

V: Clasa de viteză a anvelopei sau viteza maximă permisă. De exemplu, marcajul V înseamnă că anvelopa nu poate fi condusă cu o viteză mai mare 240 de kilometri pe oră.

XL: Dacă marcajele se termină cu „XL” (Extra Load), înseamnă că pneul poate purta o încărcătură mai mare decât un pneu obişnuit.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide