ARO, transformat în maşină de război – FOTO

Autor: ProMotor 30 nov. 2016 Știri auto

ABI (acronim pentru Autovehicul Blindat pentru Intervenţie) este o maşină blindată care are la bază şasiul automobilului de teren ARO 240. Destinat misiunilor de escortă şi contrainsurgenţă, autoblindatul ABI a fost fabricat de Automecanica Moreni. Varianta de export era denumită AM 100.

În luna iunie a anului 1978, autorităţile de la Bucureşti şi-au exprimat dorinţa de a avea un autoblindat bazat pe autovehiculul ARO 240 care să poată executa foc cu mitraliera.[3] Acesta urma să intre în dotarea subunităţilor de pază a aeroporturilor. Un prototip a fost finalizat până la sfârşitul anului. Pe 27 mai 1979, Nicolae Ceauşescu a ordonat fabricarea unui lot de autoblindate pentru a defila la parada militară din 23 august.[4] Autoblindatul, denumit ABI, a fost propus şi armatei, însă nu a fost acceptat şi a fost folosit strict pentru paza aeroporturilor.[5] 17 autoblindate au defilat la parada militară din 23 august 1979.

ABI era construit pe şasiul folosit de autoturismul de teren ARO 240. Blindajul era alcătuit din plăci de oţel sudate, cu o grosime de 4-10 mm, şi asigura protecţie doar împotriva gloanţelor de calibru mic şi schijelor. Autoblindatul era vulnerabil în cazul folosirii cartuşelor perforante de calibru 7,62 mm.

În partea din faţă a vehiculului stăteau şoferul (stânga) şi comandantul (dreapta). Comandantul avea la dispoziţie două ambrazuri (unul în uşa din dreapta, iar celălalt era în faţa sa, lângă parbriz), iar şoferul avea doar una (în uşa din stânga) pentru a executa foc din interiorul vehicului. Parbrizul şi geamul uşii din stânga erau antiglonţ. Geamurile puteau fi protejate suplimentar cu plăci de blindaj rabatabile, fără fante de vedere.

În cazul în care geamurile erau acoperite, comandantul şi şoferul foloseau cele şase periscoape pentru a vedea în exterior. Soldaţii din spate aveau la dispoziţie patru ambrazuri pentru a trage: două în uşile din spate şi câte unul în părţile laterale. Pentru a vedea în exterior, soldaţii foloseau două fante de observare şi două periscoape. Turela era dotată cu o mitralieră PKMS de calibru 7,62 mm. Pe turela acţionată manual era montată în exterior şi o mitralieră DŞKM de calibru 12,7 mm.

Sursă: Wikipedia.com

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide