Au fost anunţate primele ninsori. Când trebuie să montezi anvelopele de iarnă ca să nu iei amendă?

Teritoriul României va fi afectat de un val de aer polar care va determina o răcire accentuată şi chiar căderea primelor zăpezi în zonele înalte, de aceea este important să ştii când trebuie să montezi anvelopele de iarnă ca să nu iei amendă.

Au fost anunţate primele ninsori. Când trebuie să montezi anvelopele de iarnă ca să nu iei amendă? Au fost anunţate primele ninsori. Când trebuie să montezi anvelopele de iarnă ca să nu iei amendă?

Potrivit ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie), răcirea vremii afectează deja jumătatea de nord a ţării şi se va extinde treptat spe sudul teritoriului. Pe creste şi în depresiuni se vor înregistra temperaturi negative noaptea şi în prima parte a zilei, ceea ce va face ca preciăitaţiile să se transforme în lapoviţă sau chiar ninsoare. De asemenea, vor fi condiţii pentru aparişia poleiului.

În aceste condiţii, şoferii din zonele afectate trebuie să-şi doteze maşinile cu anvelope de iarnă (sau allseason marcate corespunzător) pentru a nu primi amenzi. Acestea sunt consistente, putând ajunge la 2.900 de lei.

Când trebuie să montezi anvelopele de iarnă ca să nu iei amendă?

Conform Codului Rutier, anvelopele de iarnă sau cele allseason sunt obligatorii atunci când drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului. Prin urmare, dacă eşti surprins de aceste fenomene meteo cu anvelopele de vară rişti o amendă de până la 2.900 de lei.

Aşadar, şoferii nu au un termen-limită până la care sunt obligaţi să-şi doteze maşinile cu anvelope de iarnă (acum câţiva ani se vehicula termenul de 1 noiembrie), ci sunt obligaţi s-o facă atunci când condiţiile meteo o impun, în funcţie de regiunea sau chiar zona prin care circulă.

Pentru a scăpa de amendă, anvelopele de iarnă şi cele allseason trebuie să fie inscripţionate corespunzător cu marcajul M+S, M&S sau M.S., M şi S fiind abrevieri pentru Mud (noroi) şi Snow (zăpadă). În caz contrar, fapta este considerată contravenţie de gravitate maximă, fiind încadrată în clasa a patra de amenzi (sancţionată cu amendă între 9 şi 20 de puncte). La o valoare actuală de 145 de lei pentru punctul de amendă, aceasta se traduce într-o amendă cuprinsă între 1.305 lei şi 2.900 de lei.

Ca măsură suplimentară, Codul Rutier prevede, pe lângă pedeapsa amenzii, şi reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea situaţiei. 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.