Au litraj mai mic dar merg ca unse (galerie foto)

Autor: Alexandru Banu 19 oct. 2017 Știri auto

V-aţi gândit vreodată cam câtă tehnică şi studii de specialitate sunt în spatele unui motor de Chiron? Chiron e ultimul model Veyron. Pentru cei care nu ştiu, motorul e un W16, de 8 litri, cu 4 turbine, câte două pe fiecare banc în V de câte 8 cilindri. Nucleara germane scoate 1.500 de cai putere şi costă 2.4 milioane de euro.

Dacă facem un calcul cai putere-cost, rezultă că un cal putere costă 1.600 de euro. E drept că maşina atinge suta la oră în 2.5 secunde şi 300 km/h în 13.6 secunde. Recent, Montoya a stabilit un record pe 0 km / h – 400 km / h – 0 km / h de 42 de secunde. Frânarea la 0 a luat 9 secunde. Deci maşina a prins 400 km/h în 33 de secunde (32.6). Iar viteza maximă din construcţie este de 420 km/h. Că rămâi fără cauciucuri după câţiva km la viteza asta sau fără benzină, e deja partea a doua. Dacă ai 2.4 mil. euro pentru un Chiron poţi să angajezi o cisternă să meargă în paralele cu tine şi să alimentezi în mers.

Câţi însă au acces la un Bugatti? Cei mai mulţi dintre noi nici nu apucă să zărească unul, da’ păi să-l conducă sau să-l aibă? Există o soluţie şi pentru noi, ăştia mai săraci. Compania Amalgam, specializată pe motoare miniaturale, scoate un motor de Bugatti Chiron nu chiar în miniatură, ci de 4 ori mai mic. Are 2 litri, dar asta nu înseamnă că scoate aproape 400 de cai. Nu împrăţim chiar după metoda clasică lucrurile. E totuşi un exponat. Îl pui în vitrină şi te joci cu băieţii din când în când.

Constructorii acestui motor pe sfert dintr-un Chiron au lucrat 2.500 de ore la componente şi încă 220 la asamblarea lor ca să arate a motor. Deci sunt aproape 3.000 de ore de muncă, în total, pentru ceva sublim dacă ne întrebaţi pe noi. Asta pasiune nebună pentru motoare. Cine vrea să-şi ia unul trebuie să dea 8.800 de euro pe el. Mai scup decât un Logan de bază, dar de 272 de ori mai ieftin decât un Chiron 1 : 1.

Autor Alexandru Banu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide