Autostrada care generează curent electric

Dacă până în acest moment autostrada avea doua un singur rol, din acest moment autostrada va devenii sursă de energie electrică. Nu, nu este un basm sau o poveste ruptă din filmele SF, ci realitate.

În California s-a aprobat de către Comitetul de Resurse Naturale din State, un proiect pilot care are ca obiect recuperarea energiei din vibraţi. Mai precis, este vorba de vibraţiile produse de maşini în timpul rulării. Acest lucru se va realiza prin utilizarea unor materiale piezoelectrice sub stratul de asfalt de pe autostradă.

Astfel, la fiecare trece a unei maşini pe această suprafaţă, vibraţiile produse vor fi captate şi transformate în energie electrică graţie materialelor piezoelectrice. Mai departe, curentul produs este stocat în baterii, acesta putând fi folosit pentru alimentarea panourilor de semnalizare de pe autostradă şi chiar la alimentarea locuinţelor din imediata apropiere a autostrăzii.

Susţinătorii acestui program au declarat că, o distanţă de 10 km prevăzută cu materiale piezoelectrice poate genera într-un an 44 de megawatti, ceea ce ar fi suficient pentru alimentarea a 30.800 de case.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.