Benzina mai scumpă cu 84%, iar motorina cu 61%

Conform unei analize zf.ro, preţul benzinei a crescut cu 84% în ultimii trei ani, iar motorina cu 61%.

Benzina mai scumpă cu 84%, iar motorina cu 61% Benzina mai scumpă cu 84%, iar motorina cu 61%

În ultimii trei ani de criză, adică de la începutul lui 2009 şi până la finele anului trecut, litrul de benzină comercializat pe piaţa locală s-a scumpit cu peste 84%, în euro, arată datele publicate în buletinele petroliere realizate de Comisia Europeană.

În lei, creşterea a fost de 82%, comparând preţurile afişate de Petrom de la începutul lui 2009 cu cele afişate în prima zi a acestui an. Totodată, în ultimii trei ani de criză, economia României a picat cu 7%.
Datele Comisiei Europene arată că dacă pe data de 12.01.2009 un litru de benzină costa circa 0,66 euro (3 lei), pe 19.12.2011 acelaşi litru de benzină se cum­pă­ra cu peste 1,2 euro (5,6 lei).

Cu aceste creşteri de preţ, România se clasează pe al doilea loc în topul scumpirilor la benzină între toate cele 27 de state membre, medalia de aur fiind adjudecată de petroliştii din Grecia. Nici în ceea ce priveşte motorina, cei trei ani de criză, în care consumul de carburanţi a scăzut, nu au potolit apetitul pentru scumpiri al petroliştilor. Astfel, România este din nou pe podiumul celor mai mari majorări de preţ, dar de această dată este ocupanta locului trei cu scumpiri de 61% pe litrul de motorină aplicate în perioada 12.01.2009 - 19.12.2011. Pe locurile fruntaşe sunt Cipru, cu peste 70% şi Ungaria cu peste 62%. Printre ţările din coada clasamentului se numără din nou Olanda şi Germania, unde litrul de motorină s-a scumpit în perioada analizată cu 32,9%, respectiv 29,1%. Astfel, companiile nu au trasnmis în preţul la pompă întreaga apreciere a barilului de petrol.

Mai multe informaţii pe www.zf.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.