Betonul reciclat - costuri mai mici cu 20% pentu autostrăzi

Iată o informaţie care, cu siguranţă, nu le va plăcea oficialilor noştri, din ministerele de resort care se ocupă cu construcţia şi recondiţionarea drumurilor şi autostrăzilor din România. Nu credeţi?

Betonul reciclat - costuri mai mici cu 20% pentu autostrăzi Betonul reciclat - costuri mai mici cu 20% pentu autostrăzi

Nu mai este un secret pentru nimeni că, în România, este extrem de scump (şi de profitabil pentru cine trebuie) să construieşti autostrăzi sau să recondiţionezi drumuri. Dar acum nu vrem să stârnim o polemică pe acest subiect, ci să ne uităm în curtea altora, care gândesc eficient şi fac adevărate cercetări în acest sens.

Mai exact, cercetătorii de la Universitatea Purdue, din Indiana, SUA, lucrează la un proces de reciclare a betonului şi asfaltului utilizat la autostrăzi şi drumuri naţionale. Şi nu doar aşa, de capul lor, ci chiar cu fonduri şi sprijin al departamentului de transport al statului Indiana.

Conform cercetătorilor, folosirea betonului reciclat ar putea duce la costuri cu până la 20% mai scăzute decât în cazul utilizării calcarului ca materie primă. Pe lângă acest lucru, mai intră în discuţie şi considerente ecologice, deoarece dislocările de calcar afectează pe termen lung bioclimatul din acele zone. Reciclarea betonului ar însemna şi diminuarea deşeurilor, precum şi renunţarea la transportul acestora, care devine din ce în ce mai costisitor.

Betonul reciclat ar urma să devină un material de bază în amestecul de ciment, apă şi nisip, folosit la construcţia drumurilor. Cercetătorii încearcă să descopere o reţetă optimă, care să asigure durabilitatea şi securitatea impuse de standardele actuale pentru şosele şi autostrăzi, iar statul Indiana are deja în plan folosirea acestei tehnologii pentru recondiţionarea unei autostrăzi.

Cel mai târziu la finalul lui 2012, americanii vor prezenta congresului american un raport complet privind viabilitatea reciclării betonului şi asfaltului, în funcţie de acesta fiind posibil ca programul să devină unul de importanţă naţională, nu doar locală.

CREDEŢI CĂ RECICLAREA BETONULUI ESTE O SOLUŢIE DE VIITOR?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.