BMW a prezentat maşina care face drifturi singură. UPDATE

Bun, maşinile autonome nu mai sunt o noutate, însă la o maşina care face drift singură nici Ken Block nu s-a gândit. Au făcut-o însă cei de la BMW, care oferă soluţia printr-o nouă funcţie din programul ActiveAssist.

BMW a prezentat maşina care face drifturi singură. UPDATE BMW a prezentat maşina care face drifturi singură. UPDATE

Constructorii germani se întrec în inovaţii la Consumer Electronics Show în Las Vegas, iar dacă Audi a montat faruri cu laser pe conceptul Audi Sport Quattro, rivalii bavarezi de la BMW se laudă cu prima maşină din lume care, printre altele, face drifturi singură.

Practic, BMW Group a reuşit dezvoltarea şi implementarea unui sistem de asistenţă care aduce vehiculul înapoi pe trasa corectă în condiţiile unui exploatări la limită, fără necesitatea unei intervenţii din partea şoferului.

Uite mami, fără mâini!

Prototipul dotat cu acest sistem poate executa cu precizie un slalom printre conuri la viteze mari sau poate urma o traiectorie circulară, indiferent de coeficientul de aderenţă al suprafeţei de rulare. Mai mult, sistemul poate dicta o mişcare de schimbare a benzii de circulaţie în vederea evitării unui obstacol, într-o situaţie de urgenţă.

Cireaşa de pe tort o reprezintă însă abilitatea sistemului de a redresa supravirarea chiar şi atunci când acesta este provocată voluntar de cel de la volan (drift), moment în care maşina este solicitată la maxim din punct de vedere dinamic.

Cei de la BMW spun că în timp ce sistemele actuale de siguranţă restabilesc stabilitatea prin frânarea individuală a roţilor, noua funcţie oferă şi reacţii precise din partea direcţiei iar întregul ansamblu ţine cont de starea suprafeţei de rulare. Astfel, prototipul reacţionează la variaţiile de aderenţă - ca de exemplu cele întâmpinate în cazul acvaplanării - cu precizia unui pilot profesionist.

 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.