BMW M1 - aniversare 30 de ani

În acest an, BMW sărbătoreşte 30 de ani de când a creat supersportul BMW M1, lansat la Salonul Auto Paris 1978. Din păcate, bijuteria tehnică nu a avut încă un urmaş.

BMW M1 - aniversare 30 de aniDacă vi se pare că acest BMW al anilor '80 are influenţe italiene, nu vi se pare deloc: a fost desenat de Giorgeto Giugiaro şi conceput împreună cu Lamborghini.

BMW M1 a fost un automobil supersport pentru acele vremuri, conceput în primul rând pentru racing. Însă a fost derivat, normal, şi într-o versiune de stradă, doar 451 de exemplare fiind construite între 1978 şi 1981 - ceea ce îl plasează printre cele mai exclusive BMW-uri.

BMW M1 - aniversare 30 de aniBMW M1 era conceput după reţeta clasică a unui supersport, având motorul central şi puterea fiind transmisă punţii spate. Motorul, purtând semnătura departamentului Motorsport, era un "şase în linie" de 3,5 litri, care dezvolta o putere foarte mare pentru acea perioadă: 277 CP.

Astfel, maşina era capabilă să atingă 260 km/h, iar demarajul 0-100 km/h dura mai puţin de 6 secunde, performanţe de invidiat, care plasau BMW M1 la egalitate cu modelele Ferrari, de exemplu - deşi preţul era mult mai mic, de numai 100.000 de mărci germane (aproximativ 45.000 USD).

BMW M1 - aniversare 30 de aniSuccesele modelului de curse i-au conferit acestuia o bună notorietate, astfel că BMW a creat un campionat special pentru acest model, denumit Procar. Din păcate, în ciuda acestui lucru, BMW M1 nu a avut nici un urmaş, în catalogul BMW nemaiexistând alt model cu motor central. Recent, au apărut zvonuri cu privire la un supercar BMW, însă acesta se pare că va avea motorul poziţionat sub capota faţă.

Pentru celebrarea a 30 de ani de la lansarea lui BMW M1, intrat în mitologia maşinilor sport, BMW a pregătit câteva evenimente speciale, printre care prezenţa exclusivă la expoziţia Concorso d'Eleganza.
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.