Bosch a creat ambreiajul electronic, care automatizează transmisiile manuale

Autor: Iulian Dnistran 05 sept. 2013 Știri auto
Bosch a creat ambreiajul electronic, care automatizează transmisiile manuale

Bosch eClutch e numele ambreiajului electronic care poate înlocui ambreiajele hidraulice convenţionale şi poate fi cuplat şi decuplat automat fără intervenţia şoferului, astfel încât plecările de la semafor să fie cât mai line cu putinţă.

Mai mult, asta înseamnă că, cel puţin în prima treaptă de viteză, o maşină cu cutie de viteze manuală funcţionează la fel ca o cutie de viteze automată – adică şoferul nu trebuie să apese pedala de ambreiaj.

Sistemul eClutch creat de cei de la Bosch conţine o pedală de ambreiaj care nu este legată fizic de discul de ambreiaj. În schimb, între pedală şi disc există un cablu electric şi un actuator care acţionează atunci când pedala este apăsată. Doar că, spre deosebire de un ambreiaj standard, calculatorul ambreiajului electronic poate să debreieze chiar şi atunci când pedala nu este apăsată.

Potrivit germanilor, acest sistem îmbunătăţeşte confortul şoferului în condiţii de trafic aglomerat şi asigură schimbări perfecte ale vitezelor, fiindcă oricât de brusc ar ridica piciorul de pe pedala de ambreiaj, mintea electronică va acţiona actuatorul aşa cum trebuie.

Voi ce părere aveţi?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide