Cabriolete - roll-over test

Cunoscutul organism german ADAC a realizat de curând teste de siguranţă cu maşini cabrio de clasă mică: Peugeot 207 CC, Citroen Pluriel şi Mini Cabrio. Punctul sensibil al acestor maşini este la răsturnare.

Cabrioletele au devenit din ce în ce mai accesibile şi nu mai sunt doar apanajul celor foarte bogaţi. Asta datorită maşinilor decapotabile de clasă mică, mai ieftine şi care, teoretic, oferă la fel de multă expunere şi fun ca maşinile "de fiţe" mult mai scumpe.

Totuşi, există un inconvenient, care ţine de siguranţa pasagerilor mai ales la răsturnarea vehiculului. Deoarece caroseria cabrio nu oferă protecţia suplimentară a unui acoperiş rigid, problemele ţinând de siguranţa pasagerilor, mai ales la răsturnare, sunt mai mari. ADAC a supus testelor de tip roll-over trei modele: Peugeot 207 CC, Citroen Pluriel şi Mini Cabrio.

Peugeot 207 CC - satisfacator"Micul leu" decapotabil a obţinut rezultatele cele mai bune: pasagerii din spate sunt bine protejaţi de cele două roll-bar, în timp ce, pentru locurile din faţă, rezultatul este doar satisfăcător - centurile de siguranţă nu susţin foarte bine corpul pasagerului în scaun, iar riscul lovirii la cap este mult mai mare, cu toate că montanţii faţă sunt puternic ranforsaţi.

Mini Cabrio - probleme în spateMini Cabrio oferă un spaţiu interior insuficient pentru persoanele mai înalte de 1,75 metri, roll-bar-urile din spate fiind insuficiente ca lungime - deci riscul lovirii la cap este destul de ridicat. Mini recuperează însă în ce priveşte centurile de siguranţă, care ţin ferm corpul în scaun în cazul răsturnării maşinii.

Citroen Pluriel - probleme la răsturnareCitroen Pluriel a obţinut cele mai slabe rezultate la răsturnare, verdictul final fiind nesatisfăcător. Cei mai expuşi sunt pasagerii locurilor din spate, arcele fixe din spate nefiind suficiente pentru protejarea capului. Deoarece nu există senzori pentru răsturnarea maşinii, centurile de siguranţă nu fac faţă greutăţii corpului, astfel că, atât în faţă, cât şi în spate, zona de supravieţuire este cotată drept nesatisfăcătoare.
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.