Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii

Autor: Cristian Agatie 22 oct. 2019 Știri auto
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii

Maşinile electrice ar putea genera o serie de probleme pentru mediul înconjurător, în condiţiile în care acumulatorii puternici utilizează litiu, iar necesarul de electricitate va creşte şi probabil va proveni din surse fosile, arată un reportaj realizat de BBC.

Conform estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, până în anul 2030, peste 125 de milioane de vehicule electrice vor fi înmatriculate în întreaga lume. Dar de unde provine litiul utilizat în acumulatorii acestor vehicule?

Cele mai mari stocuri de litiu sunt în Munţii Anzi. În Argentina, în provincia Jujuy există o serie de proiecte de extragere a litiului, contestate masiv de populaţiile indigene, care, la fel ca şi grupurile ecologice, sunt preocupate de consumul mare de apă necesar operaţiunilor de extracţie într-o regiune foarte aridă.

„În nord-vestul Argentinei, apa este expusă riscurilor majore. Proiectele de extragere a litiului necesită mult mai multă apă decât există aici”, afirmă Pia Marchegiani, un activist pentru mediu din cadrul organizaţiei FARN.

Din zona Jujuy au fost extrase 14.000 de tone de litiu în anul 2018. Oamenii de ştinţă afirmă că pentru procesare a fost utilizată cantitatea de 420 de milioane de litri de apă potabilă.

Guvernul provinciei argentiniene Jujuy susţine că nu există nicio problemă privind resursele de apă potabilă.

„Oamenii trebuie să fie foarte confortabili cu ideea achiziţionării de maşini electrice fabricate folosindu-se litiu din Argentina”, susţine Miguel Soler, secretarul de stat argentinian pentru Minerit.

Oamenii de ştiinţă avertizează că litiul nu este singura problemă de mediu asociată motoarelor electrice. „Trebuie să vedem imaginea completă. Nu trebuie să ne concentrăm doar pe maşină şi pe baterie, ci trebuie să ne gândim şi de unde provine electricitatea pentru încărcarea bateriilor. Este energie regenerabilă ori este curent electric produs din combustibili fosili?”, declară Victoria Flexer, un profesor de Electrochimie citat de BBC.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide