Cât va fi taxa pe autostrada Bucureşti-Braşov. Statul vrea să permită constructorului să taxeze şi bucata deja construită

Autor: ProMotor 05 iun. 2019 Știri auto
Cât va fi taxa pe autostrada Bucureşti-Braşov. Statul vrea să permită constructorului să taxeze şi bucata deja construită

Autostrada Bucureşti-Braşov va avea o taxă care se va aplica şi pe bucata Bucureşti-Ploieşti, deja construită, informează Ştirile ProTv.

Soarta autostrăzii a fost discutată de deputaţii comisiei Transporturi, care l-au chemat la raport pe responsabilul de proiect, preşedintele Comisiei pentru Prognoză, Ion Ghizdeanu.

Ion Ghizdeanu spune că luna aceasta proiectul de contract cu asociarea chinezo-turcă va fi terminat şi prezentat Guvernului, pentru ca lucrările să poată începe de anul viitor.

Deputaţii din opoziţie s-au opus, în condiţiile în care statul român poate să construiască autostrăzi cu fonduri europene pe care nu se pun taxe pentru şoferi. Totodată, aceştia spun că va acest contract va conţine o taxă pe toată autostrada Bucuresti-Braşov de 6 euro pe suta de kilometri şi nu doar pe cea construită de consorţiu peste munţi.

Potrivit lui Ghizdeanu, va exista o taxă din Bucureşti, iar bucata Bucureşti-Şoseaua de Centură, construită cu bani de la stat şi fonduri europene nu va taxată.

Comisia de Progrnoză speră ca asocierea chinezo-turcă să-şi recupereze banii investiţi în proiect (75% din 1,4 miliarde de euro), altfel, după cei 20 de ani prevăzuţi în contract, statul român va plăti diferenţa. Plus toate cheltuielile de întreţinere, eventuala devalorizare a monedelor şi dobânzi.

În acest moment, pentru circulaţia pe drumurile publice din România situate în afara oraşelor, şoferii plătesc o rovinietă. Totodată, în 2017 a fost reintrodusă supraacciza pe carburanţi, încasări care erau destinate lucrărilor majore de infrastructură.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide