Ce dotări n-au avut niciodată românii pe Dacia lor, deşi ele existau pe Renault 12 - VIDEO

Dacia 1300, mândria noastră naţională în anii '70, a fost construită în România doar în variantele sale mai degrabă de bază, spre deosebire de „rafinamentele” care au existat pe modelul Renault 12 în străinătate. Transmisia automată, motoare mai puternice, tracţiunea integrală, iată doar câteva dintre dotările refuzate românilor de către comunişti

Ce dotări n-au avut niciodată românii pe Dacia lor, deşi ele existau pe Renault 12 - VIDEO Ce dotări n-au avut niciodată românii pe Dacia lor, deşi ele existau pe Renault 12 - VIDEO

Atunci când românii au preluat modelul Renault 12 şi au început să-l asambleze cu numele de Dacia 1300, s-a pus problema dotărilor pe care să le aibă această maşină în România. După cum ştim, doar modelele destinate nomenclaturii comuniste erau dotate cât mai apropiat de ce exista în Vest, în rest, omul primea o maşină cu dotările de bază şi cam atât.

Puţini ştiu însă că, spre deosebire de România comunistă, maşina originală din Franţa a primit mult mai multe dotări, pe măsura nivelului de trai al vesticilor.

Pentru noi, dotări precum transmisia automată a maşinii de mai jos, centurile de siguranţă pentru locurile din spate, motorul de 125 CP de pe versiunea Gordini, capabilă să prindă 185 km/h, motorul de 60 CP (standard pe noua maşină, viteză maximă 145 km/h) sau cel de 64 CP de pe facelift (viteză maximă 150 km/h), turometrul, precum şi alte „rafinamente” din dotările maşinii franceze au fost complet necunoscute, abia după 1980 fiind aduse câteva îmbunătăţiri în privinţa puterii motorului.Dimpotrivă, în goana după localizarea completă a producţiei, autorităţile comuniste au degradat maşina care câştigase respectul presei auto cu zece ani înainte, astfel încât, după 1980, calitatea acesteia a scăzut din ce în ce mai mult. 

Dar să nu ne întristăm peste măsură cu povestea Daciei noastre, să vedem cum arată un Renault 12 cu transmisie automată, înteţinut cu mare iubire şi plimbat alături de o altă maşină devenită clasică, din partea Fiat. Şi să nu uităm că maşina dotată cu tracţiune 4x4 câştigase şi precursorul lui Paris - Dakar... Aveţi şi subtitrare în filmul de mai jos, asiguraţi-vă că aţi activat-o!

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.