Ce faci dacă îţi este frică să conduci? Psihologii explică

Autor: Iulian Dnistran 21 aug. 2015 Știri auto

Nouă ne place să conducem. Cel mai probabil, şi ţie îţi place să conduci şi să te uiţi la maşini frumoase, dar s-ar putea să cunoşti pe cineva care ar vrea să conducă, însă nu poate fiindcă îi este frică. Nu poate să explice de ce, dar ştie că dacă ar urca la volan s-ar panica.

Păi, astăzi am aflat că există o fobie a condusului, dintr-un material publicat de Adevărul. Acolo, un psiholog spune că frica de a şofa poate avea trei cauze – frica de accidente rutiere (fie ai fost implicat, fie ai fost doar martor), agorafobia (intri în panică în zone aglomerate, în tuneluri sau pe autostradă) sau frica de amenzi (care acţionează mai ales la şoferii imprudenţi şi îi face anxioşi).

Dacă te opreşte Poliţia, n-ar nici un rost să intri în panică

Partea bună este că există soluţii, însă va trebui să îţi dai silinţa. „Persoanele din primele două categorii enumerate anterior au nevoie de tratament psihoterapeutic pentru a depăşi acesta frică iraţională. Desensibilizarea sistemică şi expunerea la stimulii fobici ajută persoana să depăşească cu succes această teamă. Pentru ultima categorie, practica şi consolidarea deprinderilor prin exerciţiu reprezintă soluţia ideală pentru a depăşi această autolimitare fobică”, a declarat psihologul Ionuţ Ghiugan pentru Adevărul.

Cu alte cuvinte, oricine poate să conducă. Trebuie doar să ştie sigur că vrea să facă asta.

Foto deschidere via Mentalfloss.com

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide