Ce faci dacă îţi este frică să conduci? Psihologii explică

Ştii, noi vorbim aici de maşini în fiecare zi, dar nu ne-am gândit, până acum, că ar putea exista oameni care vor să conducă (din nevoie sau plăcere), dar le este frică să facă asta. Motivele sunt diferite, dar acţionează mai mult sau mai puţin la fel şi pot duce chiar şi la atacuri de panică. Avem mai jos detalii.

Ce faci dacă îţi este frică să conduci? Psihologii explică Ce faci dacă îţi este frică să conduci? Psihologii explică

Nouă ne place să conducem. Cel mai probabil, şi ţie îţi place să conduci şi să te uiţi la maşini frumoase, dar s-ar putea să cunoşti pe cineva care ar vrea să conducă, însă nu poate fiindcă îi este frică. Nu poate să explice de ce, dar ştie că dacă ar urca la volan s-ar panica.

Păi, astăzi am aflat că există o fobie a condusului, dintr-un material publicat de Adevărul. Acolo, un psiholog spune că frica de a şofa poate avea trei cauze – frica de accidente rutiere (fie ai fost implicat, fie ai fost doar martor), agorafobia (intri în panică în zone aglomerate, în tuneluri sau pe autostradă) sau frica de amenzi (care acţionează mai ales la şoferii imprudenţi şi îi face anxioşi).

Dacă te opreşte Poliţia, n-ar nici un rost să intri în panică

Partea bună este că există soluţii, însă va trebui să îţi dai silinţa. „Persoanele din primele două categorii enumerate anterior au nevoie de tratament psihoterapeutic pentru a depăşi acesta frică iraţională. Desensibilizarea sistemică şi expunerea la stimulii fobici ajută persoana să depăşească cu succes această teamă. Pentru ultima categorie, practica şi consolidarea deprinderilor prin exerciţiu reprezintă soluţia ideală pentru a depăşi această autolimitare fobică”, a declarat psihologul Ionuţ Ghiugan pentru Adevărul.

Cu alte cuvinte, oricine poate să conducă. Trebuie doar să ştie sigur că vrea să facă asta.

Foto deschidere via Mentalfloss.com

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.