Ce trebuie să faci ca să obţii permisul, în 2018

Pe lângă cele două probe - sala şi traseu - pe care trebuie ...

Ce trebuie să faci ca să obţii permisul, în 2018 Ce trebuie să faci ca să obţii permisul, în 2018

Pe lângă cele două probe - sala şi traseu - pe care trebuie să le treacă viitori şoferi, în România mai au nevoie şi de testul răbdării. Asta pentru că durata de aşteptare de la momentul când treci examenul scris, şi poţi da proba practică, poate fi de 3 sau chiar 4 luni. În Vaslui, Harghita sau Iaşi se aşteaptă chiar şi 4 luni. În Constanţa, dar şi în alte trei judeţe candidaţii au de aşteptat până la 100 de zile.

Locuitorii judeţului Ilfov care vor să obţină permisul de conducere trebuie să aştepte două-trei luni pentru a fi programaţi la proba practică (traseu). Potrivit Direcţiei de Permise, cauza perioadei lungi de aşteptare este lipsa de personal, în prezent fiind doar cinci examinatori în Ilfov.

Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru candidaţii care au picat traseul şi vor să se reprogrameze.

În schimb, la Bucureşti, perioadele de programare au fost reduse la aproximativ 40 de zile, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (DRPCIV).

„În prezent, la Ilfov, avem un agent care este în curs de atestare, numai că nu se poate face atestarea pe loc. Procedura de atestare a unui examinator durează cam trei săptămâni cu totul. Se face pregătirea teoretică, apoi urmează o perioadă de practică de o săptămână în care nu are voie să examineze, după care urmează o probă practică. Apoi trebuie să fie atestat şi să înveţe cum se face examinarea. În prezent, sunt cinci examinatori la Ilfov, iar peste trei săptămâni vor fi 6”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Florin Catană, directorul DRPCIV.

Potrivit şefului Direcţiei de Permise, o altă problemă o reprezintă faptul că foarte mulţi candidaţi sunt declaraţi respinşi la proba teoretică şi, implicit, există constant un număr mare de candidaţi, care trebuie supravegheaţi la „sală” de o parte a personalului de la traseu.

„Pe lângă faptul că Ilfovul s-a dezvoltat mult în ultimii ani, foarte mulţi candidaţi sunt slabi şi mai mult ne omoară sala decât traseul. Se aglomerează foarte mult la examenul teoretic, iar cei de la sală sunt gestionaţi de acelaşi personal. Adică în loc să am om pe traseu, îl ţin la sală. Din punctul meu de vedere, încă trei examinatori la Ilfov ar rezolva situaţia, cu o constantă de opt agenţi. Undeva prin vară se va ajunge la o normalitate”, a mai declarat Catană, precizând faptul că la Bucureşti, faţă de anul 2016, când perioadele de aşteptare erau chiar şi de 3-4 luni, acum se aşteaptă o lună şi o săptămână.

Potrivit reprezentanţilor DRPCIV, în prezent, în Bucureşti, îşi desfăşoară activitatea 24 examinatori la proba de traseu, care testează, fiecare, 14 candidaţi pe zi, ceea ce înseamnă un total de peste 300 de examinări zilnice.

La Ilfov însă, sunt doar cinci examinatori, care testează fiecare dintre ei tot 14 candidaţi, adică un total zilnic de 70 de examene pe tot serviciul Ilfov.

„Am dat sala pe 6 martie şi am fost programat la traseu pe 25 iunie. Nu este normal ce se întâmplă. Dacă nu reuşesc să iau traseul şi voi fi obligat să repet examenul de mai multe ori, risc să-mi expire dosarul, care e valabil un singur an. Şi ca să-mi fac un nou dosar, trebuie să plătesc şcoala din nou”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mădălin Dumitru, un tânăr de 27 de ani care şi-a depus dosarul pentru programarea la traseu la sediul DRPCIV.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.