Cea mai mare maşină electrică din lume nu trebuie încărcată niciodată. Cum e posibil?

Cea mai mare maşină electrică din lume „lucrează” într-o carieră de piatră din Biel, Elveţia. Este vorba de un camion cu capacitatea de 110 tone produs de Kuhn Schweiz pe baza lui Komatsu HB 605. Bateria acestuia, cu o capacitate de 600 kWh, nu are nevoie niciodată de o staţie de încărcare, astfel că mega-maşina electrică poate lucra non-stop.

Cea mai mare maşină electrică din lume nu trebuie încărcată niciodată. Cum e posibil? Cea mai mare maşină electrică din lume nu trebuie încărcată niciodată. Cum e posibil?

Cât e ziua de lungă, camionul electric eDumper, produs de Kuhn Schweiz transportă piatră din munte către o fabrică de ciment aflată la baza muntelui. În tot acest timp, camionul nu are nevoie de alimentare cu energie. Cum este posibil aşa ceva?

Camionul, care are la gol 45 de tone, urcă panta cu o înclinare de 13% pentru a fi încărcat cu 65 de tone de piatră. Cu o masă mai mult decât dublă la coborâre, eDumper se bazează pe frânarea regenerativă pentru a recupera întreaga energie de care are nevoie pentru a face din nou drumul, la deal.

Giganticul autovehicul electric are o lungime de 9 metri, 4,5 metri pe lăţime şi tot atât pe înălţime. Roţile au un diametru de 1,80 metri, iar bena, în poziţie verticală, se înalţă până la 8,5 metri. Bateriile sale Li-Ion, care au capacitatea de 600 kWh, cântăresc nu mai puţin de 4 tone.

Pe parcursul unei zile, eDumper face în jur de 20 de curse, pe parcursul cărora produce un surplus de 200 kWh de energie, ceea ce înseamnă aproximativ 77 MWh pe an. Un camion similar alimentat cu motorină ar consuma între 42.000 şi  şi 83.000 de litri de combustibil pe an.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.