Cei care aduc maşini din Germania cu numere necorespunzătoare riscă închisoarea

Dacă vrei să îţi cumperi o maşină la mâna a doua din Germania sau Ungaria, dar nu vrei să faci închisoare pentru asta, ar fi bine să citeşti rândurile de mai jos.

Cei care aduc maşini din Germania cu numere necorespunzătoare riscă închisoarea Cei care aduc maşini din Germania cu numere necorespunzătoare riscă închisoarea

Poliţia de Frontieră din România a anunţat că de la începutul lui 2014 şi până în prezent s-au înregistrat peste 50 de dosare penale întocmite pe numele unor şoferi care au încercat să intre în România cu maşini înmatriculate necorespunzător, scrie Mediafax.

Potrivit unui comunicat publicat de Poliţia de Frontieră, „din cazuistica înregistrată la nivelul punctelor de trecere ale frontierei rutiere s-a constatat că sunt cetăţeni care se prezintă, pentru a intra sau a ieşi din ţară, la volanul unor autovehicule care au montate plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii sau pentru probă, atribuite de autorităţile din Republica Federală Germania, cât şi cele de tip 'P' eliberate de Ungaria, cazuri care atrag răspunderea penală a conducătorilor auto”.

Cu alte cuvinte, este ilegal să intri în România cu o maşină care are plăcuţe de înmatriculare temporare eliberate de autorităţile germane sau cu numere de probă eliberate în Ungaria.

Mai exact, sunt interzise în România plăcuţele de înmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagră şi cu perioada de valabilitate înscrisă în partea din dreapta cu caractere negre pe fundal galben. Totodată, plăcuţele temporare de garaj sau dealer, eliberate de autorităţile germane, sunt valabile pe teritoriul altui stat doar în baza unui acord bilateral încheiat între cele două ţări, însă între România şi Germania nu este încheiat un astfel de acord, se arată în informarea Poliţiei de Frontieră. Un alt tip de plăcuţă de înmatriculare nepermis în România este cel de probă din Ungaria, cu formatul P-12345.

Singura modalitate prin care un vehicul cu astfel de numere poate intra în România este pe remorcă sau trailer.

În acelaşi timp, este ilegală părăsirea României cu o maşină care poartă numere de înmatriculare provizorii (roşii) sau de probă eliberate de autorităţile române.

Ca să înţelegi mai bine despre ce este vorba, iată fotografii cu plăcuţele de înmatriculare cu care NU ai voie să intri în România:

Numere temporare din Germania, cu bandă galbenă în dreapta

Numere de probă din Germania, destiante dealerilor şi garajelor de reparaţii, cu litere de culoare roşie

Numere de probă din Ungaria, în format P-12345, cu anul de valabilitate în partea dreaptă (în acest caz, 2009)

Iată, în continuare, numerele de înmatriculare din Germania şi Ungaria cu care AI voie să intri în România:

Numere din Germania, destinate maşinilor care urmează să fie exportate, cu bandă roşie în partea dreaptă

Numere din Ungaria, destinate maşinilor care urmează să fie exportate, cu formatul Z-12345 şi cu anul de valabilitate în dreapta (2006 în acest caz)

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.