Cel mai rapid Ferrari din lume: 440 km/h

În sfârşit, Ferrari e mai tare ca Bugatti! Dar nu vorbim despre un model de serie, ci de unul modificat. Şi nici măcar nu e vorba de o maşină construită în acest mileniu...

Cel mai puternic Bugatti Veyron Super Sports a intrat oficial în Cartea Recordurilor cu viteza maximă de 434 km/h, cea mai bună obţinută de o maşină de serie (chiar dacă de serie redusă). Totuşi, o maşină Ferrari a reuşit, de curând, să fie mai bună, atingând 440 km/h.

Însă tifosii nu vor regăsi această performanţă în Cartea Recordurilor, deoarece nu vorbim de o maşină Ferrari de serie. Nici măcar de o maşină Ferrari actuală. Şi cu atât mai puţin de o maşină Ferrari echipată cu motor Ferrari...

Este vorba despre un model din anii '80, Ferrari 288 GTO, precursorul celebrului bolid Ferrari F40. Dacă modelul de serie beneficia de un V8 bi-turbo specific italian, maşina preparată pentru cursele de viteză de pe celebra pistă de sare de la Boneville avea sub capota din spate un motor american, de 8,8 litri cilindree, dotat cu două turbocompresoare.

Care este puterea acestui propulsor, nu ştim, însă venerabilul Ferrari 288 GTO a reuşit să atingă 275,5 mph, ceea ce înseamnă ceva mai mult de 440 km/h. Nu e rău pentru un moşuleţ, nu?

Tot la Boneville a mai fost prezent un exemplar din familia căluţului cabrat, pregătit să doboare recorduri de viteză: un Ferrari Enzo, reconstruit după un accident. Reconstrucţia maşinii a presupus şi dotarea motorului V12 cu două turbocompresoare, astfel că puterea maximă a ajuns de la 660 CP, cât avea modelul de serie, la nu mai puţin de 1.000 CP.

Rezultatul: atingerea unei viteze maxime de 381 km/h, ceea ce i-a adus maşinii titulatura de "cel mai rapid Enzo din lume", dar şi trofeul de viteză la categoria C (pentru maşinile sport modificate, având motor cu cilindreea mai mică de 360 cubic inches - adică 5,9 litri).

Pe când şi un Ferrari de serie la fel de performant?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.