Cel mai vechi Ford din lume a fost vândut. Din nou

Autor: Iulian Dnistran 17 oct. 2012 Știri auto

Primul model al producătorului auto american Ford Motor Company s-a numit Model A şi a fost construit între anii 1903 şi 1904. Unul dintre primele trei exemplare construite vreodată de compania americană a fost vândut, săptămâna trecută, la o licitaţie pentru suma de 264.000 de dolari.

Pare mult, însă maşina, despre care se crede că este cel mai vechi Ford din lume, a fost vândută în 2007 pentru 693.000 de dolari, ceea ce înseamnă că valoarea maşinii a fost afectată destul de mult din cauza crizei financiare.

Ford Model A Rear Entry Tonneau cu numărul de şasiu 30 a făcut parte din primul set de trei exemplare produse vreodată de Henry Ford şi angajaţii săi şi a fost cumpărat cu 850 de dolari în 1903 de către Herbert L. McNary, un producător de unt din Britt, Iowa, Statele Unite ale Americii.

Bătrânul Ford are un motor de 1,6 litri cu doi cilindri, care dezvoltă opt cai putere.

McNary a folosit maşina timp de 50 de ani, după care i-a vândut-o pentru 400 de dolari lui Harry E. Burd din Waterloo, Iowa. Burd a restaurat-o şi a vândut-o mai departe unui dealer Ford din Elveţia.

Până în 2001, când a fost cumpărat de către un colecţionar anonim, Fordul Model A a rămas pe teritoriul Europei.

Apoi, în 2007, John O’Quinn, un avocat din Houston, Texas, a cumpărat maşina la o licitaţie pentru suma de 693.000 de dolari. Doi ani mai târziu, administratorii fondului lui O’Quinn au încercat să vândă Fordul, dar licitaţia s-a oprit la 325.000 de dolari, în timp ce estimarea de preţ era aproximativ 700.000 de dolari.

Alte maşini mai vechi construite de Henry Ford există în stare de funcţionare, însă nu au fost produse sub umbrela Ford Motor Company. De asemenea, nu se ştie nimic despre existenţa celorlalte două exemplare Model A construite în primul set, cu numerele de şasiu 9 şi 11, ceea ce înseamnă că exemplarul cu şasiul numărul 30 e cel mai vechi Ford din lume. 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide