Centura de siguranţă – prima linie de apărare în cazul accidentelor – VIDEO

Autor: ProMotor 30 apr. 2019 Știri auto

Creatorul de modă Răzvan Ciobanu a murit la începutul acestei săptămâni, într-un accident rutier produs aproape de staţiunea Năvodari. Se pare că şoferul nu purta centura de siguranţă în momentul în care autoturismul a ieşit de pe şosea şi a lovit mai mulţi copaci. 

VIDEO

Viteza excesivă a fost unul din factorii principali care au dus la producerea accidentului, spune specialistul în conducere defensivă Titi Aur, care crede că şi în cazul acestui accident centura de siguranţă ar fi salvat viaţa şoferului.

„Cu siguranţă nu purta centură de siguranţă pt că dacă ar fi purtat centura de siguranţă ar fi rămas în interiorul maşinii. Poziţia centurii de siguranţă va da foarte multe informaţii anchetatorilor. Dacă centura e pe stâlpul din stânga clar nu a fost utilizată, dar centura ar putea să fie cuplată în dispozitivul din dreapta dintre scaune, de lângă frâna de mână, dar să nu fi fost utilizată corect, să fi fost prin spatele conducătorului auto”, a declarat Titi Aur pentru Digi24.ro.

Range Rover Vogue la testele de siguranţă Euro NCAP

Maşina în care se afla Răzvan Ciobanu era un Range Rover Vogue. Aceasta a primit cinci stele la testele de siguranţă efectuate în anul 2012. Cel mai mare procent (91%) l-a obţinut la protecţia pasagerilor adulţi.

VIDEO

Importanţa centurii de siguranţă

Centura de siguranţă în trei puncte este considerată o piatră de temelie în ce priveşte siguranţa pasagerilor maşinilor, Volvo fiind un pionier în acest domeniu.

Aceasta a fost inventată în anul 1959 de către Nils Bohlin. În aceeaşi epocă, Volvo a hotărât să monteze în serie o centură de siguranţă evoluată, iar primul model de maşină care a beneficiat de acesata a fost Volvo Amazon.

Centura de siguranţă a fost dezvoltată ca element de siguranţă pasivă pentru avioane încă din anii 30, dar pe maşini a fost introdusă cu douăzeci de ani mai târziu, atunci când Ford a decis să o includă ca o opţiune de securitate în vehiculele sale, în 1956.

Prima lege privind obligativitatea purtării centurii de siguranţă atât de către şofer cât şi de pasagerul din dreapta şoferului a fost adoptată în 1970 în statul australian Victoria, legea fiind adoptată apoi de toate ţările lumii, fiind extins chiar la obligativitatea purtării centurii de siguranţă de către toţi pasagerii.

Se estimează că această inginerie a salvat deja mai mult de un milion de vieţi şi a prevenit aproximativ 100.000 de decese în fiecare an.

Statisticile arată că purtarea centurilor de siguranta reduc cu aproximativ 50% rata deceselor. Cu cât viteza de deplasare este mai mare, cu atât centura este mai importantă. 45 km/h este viteza la care persoanele din maşină care nu folosesc centura de siguranţă pot fi proiectate prin parbriz cu o forţă de 30 ori mai mare decât propria lor greutate.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide