Chris Bangle – designer-şef BMW

“Omul care a distrus imaginea BMW”, “cel mai influent designer din industria auto a secolului 21” – iată două dintre cele mai des folosite expresii la adresa designerului Chris Bangle.

Chris Bangle – designer-şef BMW Chris Bangle – designer-şef BMW
Personaj controversat, deopotrivă hulit şi admirat, acest american a ajuns să-şi transforme numele în renume. “Bangle butt” este acum o sintagmă din lexicul auto şi descrie acel fund de maşină care are deasupra o bucată de metal. Văzut de unii drept Antihristul lumii BMW, un personaj care a determinat fanii marcii să lanseze site-uri cu petiţii pentru demiterea sa, Bangle se apără printr-un singur mare, foarte mare atu: BMW vinde mai bine ca oricînd. Ajuns la 47 de ani în high-life-ul industriei auto, americanul a reuşit să o schimbe.

Dacă pînă la el maşinile premium (Mercedes sau Audi) se bazau pe linii simple, acum au un design sculptural, care-i determină pe unii critici să spună că Bangle este ceea ce a fost Picasso pentru cubism. Pînă să ajungă la BMW, în 1992, Bangle a lucrat pentru Opel la Munchen şi pentru Fiat la Torino, însă în CV-ul său este trecută o singură creaţie – Fiat Coupe, un model fără prea mare succes.

Şocul a venit în 2001, cînd lumea fost cutremurată de apariţia lui E65, adică noua Serie 7, un model care nu a reuşit niciodată să se ridice la nivelul vînzărilor lui Mercedes S Klasse. Impulsionat mai mult de critici decît de laude, Bangle a continuat cu Seria 5, cu Z4, cu X3 şi Seria 1, modele care nu au avut nici ele succesul scontat de creatorul lor, aşa cum s-a întîmplat cu Seria 6, cu Seria 3 şi, de ce nu, cu spectaculosul M3. Viitorul pare să sune la fel pentru Chris Bangle, care se pregăteşte să ne arate noul X6 dar, mai ales, multaşteptata nouă versiune a Seriei 7.

Pînă atunci, ProMotor a încercat să afle ce-l macină pe cel mai controversat designer auto al planetei, într-un interviu la fel de ciudat ca întreaga sa creaţie. Programat a avea loc la Salonul de la Frankfurt şi anulat din motive ştiute doar de artist, acest interviu s-a desfăşurat apoi în cele mai moderne condiţii. Noi i-am trimis lui Bangle întrebările voastre pe e-mail, iar el a răspuns printr-un fişier audio, trimis tot pe mail.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.