Costul pe oră al companiei este absolut terifiant

Autor: Alexandru Banu 27 nov. 2017 Știri auto
Costul pe oră al companiei este absolut terifiant

Am discutat săptămâna trecută că Bob Lutz, fost vice la General Motors în cea mai importantă perioadă a companiei, a lovit Tesla din toate poziţiile. Nu s-a speriat să spună că Elon Musk şi compania lui principală trece printr-o hemoragie de bani – ştim că sună nemedical dar se foloseşte în vocabularul economic englezesc.

Lutz a sugerat că sudafricanul care a inventat Tesla, Space X şi Hyperloop s-a băgat în prea mute lucruri care nu se pot autofinanţa. Practic, Musk mută nişte bani dintr-o parte într-alta pentru a supravieţui cu SA-urile lui şi scoate într-o fervoare dementă maşini peste maşini când Tesla nu e în stare să-şi onoreze comenzile pentru cel mai accesibil model al companiei – Model 3.

De la 500 de mii de rezervări, precomenzile au scăzut sub 450.000 pentru „3”. Clienţii nu pot aştepta după întârzierele de livrări ale companiei. Acum, Bloomberg mai înfige un cuţitaş în Tesla. Costurile companiei sunt de 8.000$ pe minut şi Musk trebuie să găsească o soluţie ca să reumple rezervorul cu cash care, după predicţiile din piaţă, se va goli până în 6 august 2018.

Ar fi două soluţii recente pe care se pare că Tesla le-a scos ca avarie la dauna financiară pe care o are. Cele două sunt capul-tractor electric tocmai lansat şi noul model Roadster, prezentat la acelaşi eveniment de lansare a camionului. Va fi o serie limitată numită chiar Founders (sponsori) Series. O să fie 1.000 de maşini Roadster mai dichisite pentru care clienţii vor trebuit să aconteze valoarea integrală a maşinii – 250.000$.

Dar! E un mare dar. Cine ar da banii ăştia ca să primească o maşină la începutul anului 2020? Pentru că atunci e prevăzut startul producţiei pentru cele 1.000 de Roadstere speciale.  Poate unii o văd ca pe o economie, însă una care nu aduce dobândă şi nu capitalizează niciun dolar.

La ritmul de 500.000$ de cheltuieli pe oră pe care îl are astăzi Tesla, asta ar însemna provizii de cash pentru … 21 de zile (24 de ore din 24). Pentru Roadster-ul obişnuit, precomenzile înseamnă 50.000$ avans, iar pentru capul-tractor, numai 5.000$. Capul-tractor este programat în producţie în 2019, iar Roadster-ul de serie vine şi el o dată cu cele 1.000 de bucăţi Founders Series. Aici, cum bine remarcă Bloomberg, apare din nou problema termenlor de producţie şi de livrare pe care Tesla le depăşeşte cu lejeritate.

Kevin Tynan, analist Bloomberg, crede că Tesla are nevoie de 2 noi miliarde de dolari pentru a putea duce mai departe costurile operaţionale. Şi asta trebuie să se întâmple până la mijlocul lui 2018. 

Autor Alexandru Banu

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide