Cum îţi traversează copiii strada? 5 reguli elementare la începerea şcolii

Începe din nou şcoala, iar copiii vor merge de multe ori către ea fără a fi însoţiţi. Dacă i-ai învăţat bine, de mici, cum să traverseze strada, nu vei avea probleme. Dar oare ştii tu însuţi cum se traversează corect strada?

Cum îţi traversează copiii strada? 5 reguli elementare la începerea şcolii Cum îţi traversează copiii strada? 5 reguli elementare la începerea şcolii

Urmăriţi mai întâi acest scurt clip video, pentru a vedea că nu e de glumit (chiar dacă accidentul în sine nu e de la noi din ţară): anual, sute de copii din România îşi pierd viaţa pentru că traversează incorect strada - în spatele sintagmei „traversarea neregulamentară a străzii” se află o realitate crudă: pietonii sunt, în continuare, cele mai multe victime ale accidentelor rutiere din România.

Ei bine, dacă vreţi ca astfel de accidente să fie evitate, întipăriţi-le copiilor voştri în minte următoarele 5 reguli simple:

1. Traversează numai pe trecerea de pietoni (zebră)!

Atât adulţii, cât şi copiii din România sunt obişnuiţi să traverseze pe unde li se pare că este mai scurt. Din păcate, realitatea arată că majoritatea accidentelor grave din ţara noastră sunt cauzate de traversarea neregulamentară. Zebra nu oferă o protecţie în 100% din cazuri, dar reduce dramatic riscul unui accident. Pur şi simplu, copilul vostru trebuie să înveţe din exemplul vostru că traversatul se face doar pe trecerea de pietoni, punct.

2. Asigură-te în ambele direcţii înainte de a traversa şi continuă să te asiguri în timp ce traversezi!

„Faţa spre maşini”, aşa ar suna, pe scurt, această regulă. E incredibil cât de multă lume pur şi simplu nu se mai uită la maşinile oprite la trecere atunci când traversează - fiind apoi surprinşi de vreun şofer care uită să frâneze la timp. Deci faţa spre maşini, pentru a te asigura că toată lumea a oprit şi că nu e vreun pericol. 

3. Nu traversa prin locurile în care nu ai vizibilitate

Dacă nu ai la dispoziţie o trecere de pietoni, caută una. Dacă nu este una la o distanţă rezonabilă şi ţii morţiş să traversezi, atunci măcar priveşte înspre direcţia de unde vin maşinile - le poţi vedea din timp? Traversatul prin faţa autobuzului oprit, chiar pe trecere, poate fi foarte periculoasă dacă nu te uiţi cu atenţie la maşinile care pot veni de după autobuz. Traversatul prin spatele autobuzului oprit, atunci când ai o şosea cu două benzi cu sens opus, este şi mai periculos. Învaţă-ţi copiii să nu traverseze niciodată dacă nu pot vedea maşinile din timp.

4. Nu alerga când traversezi strada!

Este o altă regulă de bază, ignorată de multe ori mai ales de copii. Pare mai simplu să scurtezi timpul de traversare, dar în fapt nu faci decât să fii mai puţin vizibil de către şoferi. Acelaşi lucru se aplică mersului pe bicicletă - dacă nu se află o pistă specială de biciclete pe lângă trecerea de pietoni, eşti obligat să te dai jos şi să mergi pe lângă bicicletă în timp ce traversezi. De ce? Tocmai pentru că, pe bicicletă, eşti de fapt un vehicul şi eşti obligat prin lege să cedezi trecerea. În plus, viteza de traversare e prea mare iar şoferii nu te vor vedea la timp.

5. Traversează perpendicular pe trotuar!

Boala pietonilor noştri este să traverseze în diagonală faţă de trecerea de pietoni. Din cauza asta, unii pot fi surprinşi cu 2-3 metri înainte sau după trecerea de pietoni, de multe ori din cauza lipsei de vizibilitate cauzate de unghiul din care vin maşinile. Învaţă-ţi copiii să traverseze doar perpendicular pe trecerea de pietoni!

Evident, dacă este şi un semafor în intersecţie, doar culoarea verde este cea pe care se traversează, dar asta era deja de la sine înţeles, nu?

Nu ezitaţi să le reamintiţi aceste 5 reguli simple pentru traversat copiilor voştri. Într-o zi, s-ar putea să le salveze viaţa.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.