Cum să ne recuperăm banii de pe taxa auto

Cei care doresc să-şi recupereze banii daţi pe taxa auto ar trebui să se grăbească. Statul Român va încerca să găsească tot felul de portiţe şi artificii juridice pentru a evita restituirea banilor. Iată un mic ghid cu ceea ce trebuie făcut în vederea recuperării taxei auto.

Cum să ne recuperăm banii de pe taxa auto Cum să ne recuperăm banii de pe taxa auto

Statul încearcă "artificii legislative" astfel încât să nu fie nevoite să restituie cele peste 850 de milioane de euro achitate de români din 2008 şi până la finele anului trecut.

"Statul nu face eforturi să restituie din oficiu taxa auto. Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a introdus recurs în interesul legii la câteva săptămâni după ce Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg a dat verdictul în cazul Tatu. În cazul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) va lua o astfel de decizie, 99% din cei care nu au cerut în instanţă restituirea taxei auto nu vor mai avea şansa să obţină banii înapoi", a declarat pentru gândul avocatul Cosmin Flavius Costaş.

Cei care vor returnarea taxei de primă înmatriculare trebuie să facă cerere la Direcţia de Finanţe Publice, iar în cazul refuzului, se pot adresa instanţei.

Iată actele necesare, potrivit avocatei Lavinia Manu, citată de Mediafax:

  • Cererea de restituire a taxei
  • Copie de pe chitanţa de plată a taxei;
  • Original şi copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberată de RAR - copia va fi certificată cu menţiunea "conform cu originalul";
  • Original şi copie de pe certificatul de înmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Înmatriculari din cadrul Instituţiei Prefectului;
  • Un document din care să rezulte data primei înmatriculari a autovehiculului în străinătate; copie de pe cartea de identitate a persoanei;
  • Declaraţie pe proprie răspundere cu rulajul mediu anual la data înmatriculării în România, exprimat în kilometri;
  • Expertiza tehnică efectuată de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.


Conform avocatei, primul pas este înregistrarea unei petiţii la Direcţia Generală de Finanţe Publice Judeţene, prin intermediul căreia se susţine că taxa este contrară dreptului comunitar şi discriminator şi se solicită restituirea ei, actualizată cu dobânda legală până la data plăţii. Reprezentanţii Direcţiei sunt obligaţi să răspundă la această cerere în 30 zile.

În situaţia în care răspunsul este negativ, cel care solicită returnarea taxei trebuie să întocmească o cerere de chemare în judecată a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice pe care o va depune la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a tribunalului în raza căruia îşi are domiciliul.

Mai multe infortmaţii pe www.gândul.info

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.