Cumperi maşină SH, dar nu o declari? Rişit o amendă drastică

Autor: Marius Vișan 18 iul. 2017 Știri auto
Cumperi maşină SH, dar nu o declari? Rişit o amendă drastică

Codul rutier va stabili o perioadă fixă în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităţilor tranzacţionarea unei maşini. În caz contrar, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, iar cel care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei, scrie Avocatnet.ro. Documentul a fost lansat vineri în dezbatere publică, pe site-ul MAI, şi, pentru a se aplica din 20 mai 2018, are nevoie doar de aprobarea Executivului.

Circularea pe drumurile publice cu maşinile a căror înmatriculare a fost suspendată va fi interzisă şi va putea fi sancţionată cu amenzi drastice, se arată într-un Proiect de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. 

Suspendarea înmatriculării unui automobil va interveni, în principal, atunci când, în urma achiziţionării unei maşini, noul proprietar nu anunţă autorităţile despre tranzacţie. Concret, noul deţinător va trebui să anunţe tranzacţia printr-o solicitare de transmitere în evidenţele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare.

În acelaşi timp, Codul rutier va avea şi sancţiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată. Mai precis, şoferii vor risca între nouă şi 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 şi 2.900 de lei. Totodată, poliţiştii rutieri vor reţine certificatul de înmatriculare al vehiculului, vor retrage plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Măsura pregătită de MAI are în vedere situaţiile în care noii proprietari evită să anunţe schimbarea deţinătorului maşinii pentru a evita plata unor taxe şi, implicit, amenzile ce se acordă pentru neachitarea lor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide