Cutremur pe piaţa asigurărilor: a fost cerut falimentul celei mai mari companii de asigurări din România

Compania de asigurări City Insurance se află în centrul unui scandal după ce trei service-uri auto din grupul Autocar i-au solicitat falimentul, ca urmare a datoriilor de peste un milion de lei acumulate. Informaţiile despre insolvabilitatea City Insurance au fost infirmate de către companie, dar şi de către Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală.

Cutremur pe piaţa asigurărilor: a fost cerut falimentul celei mai mari companii de asigurări din România Cutremur pe piaţa asigurărilor: a fost cerut falimentul celei mai mari companii de asigurări din România

Conform unui comunicat de presă, City are datorii la cele trei service-uri auto de 1,1 milioane de lei care, actualizate cu dobânzi şi penalizări legale, ajung la peste 3 milioane de lei. Ca urmare, cele trei firme au notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la situaţia City Insurance şi au înaintat o cerere de faliment şi instanţelor de judecată.

„Este cel puţin bizar să asistăm doar după câţiva ani la o reeditare a falimentului Astra, dar de data aceasta cu consecinţe mult mai mari pentru întreagă piaţă. Societatea City Insurance deţine în prezent peste 45% din piaţa RCA, iar societăţile Astra şi Carpatica nu depăşeau împreună 33% cota de piaţă RCA în momentul falimentului. Consiliul Concurenţei trebuie să se autosesizeze de urgenţă, societatea de asigurări având în prezent o cotă de piaţă care reprezintă fără doar şi poate un mare risc sistemic”, se arată în comunicatul Autocar.

Reacţia Autorităţii de Supraveghere Fiscală nu a întârziat să apară, iar mesajul este unul încurajator: compania City Insurance este stabila din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate. „City îndeplineşte toţi indicatorii de solvabilitate stabiliţi de directive şi legile în vigoare. Există o nemulţumire probabil, s-a făcut o întâmpinare în instanţă, şi de aici instanţa va analiza, dar de la o întârziere de plată şi până la faliment este cale lungă”, a decşlarat Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF, pentru Hotnews.

La rândul lor, oficialii City Insurance au arătat că societatea se află în parametrii legali privind solvabilitatea, fapt care face ca o cerere de faliment să nu poată fi acceptată de către o instanţă. Aceştia au mai arătat că uneori solicitările service-urilor sunt exagerate, dând ca exemplu preţuri de 700 de lei pentru ora de manoperă.

Asigurătorul aduce în sprijinul solvabilităţii sale faptul că în primele şapte luni din acest an a plătit daune în valoare de 143 milioane de euro, în condiţiile în care a obţinut venituri din primele brute subscrise în valoare de 239 milioane de euro. Compania a emis 4,07 milioane de poliţe de asigurări în primele şapte luni ale acestui an şi a plătit peste 93.000 de dosare de daună.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.