Dacia împlineşte 50 de ani: peste 6 milioane de maşini au fost produse până acum la Mioveni

Dacia împlineşte 50 de ani: peste 6 milioane de maşini au fost produse până acum la Mioveni

Autor: Vlad MIRONESCU acum 2 ani Știri

Uzina Dacia din Mioveni, deţinută de grupul francez Renault, a împlinit 50 de ani de activitate, timp în care au fost produse aici peste 6 milioane de automobile, din care mai mult de 3,5 milioane după lansarea modelului Logan, în 2004.

Denumită inţial Uzina de Autoturisme Piteşti (UAP), fabrica a fost înaugurată în 20 august 1968, iar primul autoturism ieşit de pe porţile uzinei purta numele Dacia 1100 şi era un vehicul produs după licenţa modelului Renault R8.

Un an mai târziu intra în fabricaţie Dacia 1300, care avea să fie modelul de bază al mărcii timp de aproape trei decenii. Acesta a fost fabricat în numeroase variante – berlină, break, pick-up şi derivat chiar într-o versiune sport cu două uşi .

Înfiinţată la sfârşitul anilor 60 în urma unui acord de colaborare între statul român şi firma Renault, Dacia a fost preluată în 1999 de către grupul francez.

De-a lungul a cinci decenii, la Mioveni au fost fabricate peste 6 milioane de automobile. În primul an de activitate  uzina a produs 2030 de vehicule, număr care se realizează în prezent în mai puţin de o zi şi jumătate.

Citeşte mai departe pe Zf.ro

 Comentarii
Inchide