De 60 de ani, Fiat 500 colorează străzile din toată lumea

Autor: Marius Vișan 04 iul. 2017 Știri auto

Cu aproape şase milioane de unităţi vândute începând cu 1957, Fiat 500 sărbătoreşte anul acesta 60 de ani de rxistenţă. Cu această ocazie au fost lansate două ediţii speciale: Fiat 500 60th Edition şi Fiat 500 Anniversario. 

Legendarul model este o operă de artă care completează perfect peisajul în care se află. Celebrului număr 500 i se alătură anul acesta şi motto-ul “Forever Young”, care subliniază personalitatea şi valorile legendarului Fiat. Departe de a fi un model de modă veche, Fiat 500 rămâne întotdeauna un adept al păstrării valorilor, atitudine care l-a propulsat spre statutul de legendă pe roţi. Mesajul „Since 1957” / „Din 1957”reaminteşte cu mândrie anul naşterii unui automobil care îşi sărbătoreşte 60 de ani de existenţă cu toată prospeţimea cu care şi-a obişnuit fanii de-a lungul timpului.

Seria online care spune povestea unui mit
Pe pagina  www.500foreveryoung.fiatpress.com, puteţi accesa un webspecial creat pentru această aniversare. Structurat în episoade ale unei călătorii de explorare a legendei Fiat, site-ul ilustrează toate perioadele din viaţa modelului 500. Vizitatorii au ocazia să acceseze conţinutul multimedia prin moduri care reflectă timpurile şi societatea vremurilor respective. De exemplu, un post de radio va rula muzica tipică unei anumit interval, iar un canal TV va transmite materiale video din trecut, inclusiv reclame. Un album foto poate fi răsfoit, în timp ce o maşină de scris oferă acces la diferite documente relevante la acea vreme.

Primul episod al seriei are loc între 1957 şi 1968 şi pleacă din biroul lui Dante Giacosa din Torino, unde Fiat 500 a fost desenat pentru prima dată – un început entuziasmant care va seta ritmul întregii poveşti. Legătura dintre o marcă, un oraş, bărbaţii şi femeile din întreaga lume – spaţiul fizic şi temporal în care a început, de fapt, povestea lui Fiat 500. De la schiţele originale, la idea primordială, vizitatorii pot explora formula magică de la baza acestei opere de artă a designului italian, reinventată cu succes de-a lungul a 60 de ani, fără a-şi pierde valorile esenţiale.

Vizitatorii pot naviga pe pagina web printre desene tehnice şi reviste, inclusiv prin prima ediţie a publicaţiei Ilustrato Fiat. Sertarul privat al designerului ascunde poveşti şi anecdote, un model Fiat 500 la scară redusă şi vederi cu automobilul în diferite ipostaze de pe tot globul. Fotografii înrămate cu Giovanni Agnelli şi Vittorio Valletta la Mirafiori completează ambientul biroului. Cu un click pe cuvântul-cheie Fiat 500, vizitatorii vor putea descărca un document plin cu informaţii despre această capodoperă a designului italian. În concordanţă cu tema, diferitele obiecte din camera virtuală sunt, de asemenea, exemple ale creativităţii italiene – maşina de scris Lettera 22 creată de Nizzoli, televizorul Algol 11 semnat de Zanuso şi lampa Arco Floss a lui Castiglioni.

Două ediţii speciale Fiat 500 marchează aniversarea a 60 de ani de la debut
Neschimbat vreme de şase decenii, Fiat 500 a dobândit de-a lungul timpului diferite aspecte, dar prestanţa sa a rămas mereu una exclusivistă. Acesta este unul din secretele tinereţii fără bătrâneţe a modelului Fiat 500. Designul său a continuat să menţină spiritul inconfundabil, a aprins imaginaţia artiştilor şi a creatorilor de modă, care la rândul lor i-au oferit reinterpretări elegante, exclusiviste sau sportive. De exemplu, nimeni nu poate uita detaliile somptuoase ale ediţiei 500C by Gucci din 2011, cu plafonul textil decorat cu imprimeul select verde-roşu-verde al celebrei case de modă şi scaunele din piele Frau cu imprimeul Guccissima. Sau ediţia 500 by Diesel din 2008, un produs saturat cu creativitate, inovaţie şi detalii marcante – un efect obţinut anterior de Fiat 500 Pink.

Mutarea de la roz la albastru pastel s-a realizat odată cu ediţia Fiat 500 Vintage ‘57 din 2015 – o privire în trecut, o apariţie retro subliniate de scaunele din piele. Un succes mai recent îl reprezintă ediţia 500 Riva, cel mai mic iaht din lume, care prin bordul din lemn de mahon şi inserţiile din lemn de arţar evocă frumuseţea Italiei şi bineînţeles, tipurile de lemn folosite la fabricarea iahturilor Riva.

Pe scurt, fiecare variaţie a temei originale Fiat 500 a uimit şi a încântat audienţa, graţie personalităţii unice a automobilului care străluceşte indiferent de interpretare. Aşa că nimic nu poate fi mai important decât sărbătorirea acesteia cu o ediţie specială, un model de colecţie accesibil dar nelipsit de savoarea şi arta combinării valorilor în antiteză.

Fără niciun rid la 60 de ani de la apariţie – primul tribut adus acestei vârste frumoase este modelul Fiat 500 60th Anniversary. Prezentarea modelului 60th Anniversary la Salonul Auto de la Geneva a demarat sărbătoarea şi a confirmat versatilitatea legendarului Fiat 500. Modelul va fi  distribuit pe pieţele majore din zona EMEA în doar 560 de exemplare, fiecare cu propriul certificat de autenticitate. Designul ediţiei 60th Anniversary aduce tribut începutului prin planşa de bord din vinil, vişinie de această dată, logo-ul vintage de pe laterale, precum şi prin elementele cromate de pe capotă şi carcasele oglinzilor.

Disponibil exclusiv versiune cabrio, seria 60th Anniversary încântă simţurile prin caroseria vopsită în două nuanţe care formează paleta Dolcevita: Bianco tristratto şi Avorio pastello. Elemente în gri şi vişiniu animează combinaţia cromatică pastelată. Logo-ul originar 500 conţine logo-ul aniversar, format din cifrele 6 şi 0. Această siglă exclusivistă este poziţionată pe stâlpii maşinii şi se regăseşte şi la nivelul plăcuţei care indică numărul produsului din seria limitată. Fiat 500 60th Anniversary va fi disponibil în România începând cu toamna acestui an.

Pe lângă ediţia 60th Anniversary, Fiat a lansat o nouă serie specială, în urmă cu câteva zile. Fiat 500 Anniversario este disponibil în culorile verde şi portocaliu, tribut al primelor nuanţe în care avea să fie cunoscut şi iubit de clienţii anilor ’50-‘60. Interpretarea contemporană a detaliilor stilistice de pe Fiat 500 Anniversario este disponibilă atât pentru versiunea normală, cât şi Cabrio. Detaliile de inspiraţie clasică de pe ediţia Anniversario se regăsesc la nivelul elementelor cromate de pe capotă, al carcasele oglinzilor laterale, al logo-ului vintage, şi al jantelor de 16 inchi restilizate după cele originale. La interior, amprenta design-ului de inspiraţie ’60 este vizibilă la nivelul tapiţeriei în dungi a scaunelor, a logo-ului 500 brodat şi a culorilor de pe planşa de bord. În funcţie de versiunea aleasă, te poţi bucura de viaţă în caroseriile de culoare Verde Riviera sau Arancio Sicilia, atât de evocative pentru perioada Dolce Vita.

Pe lângă stilul inconfundabil, Fiat 500 Anniversario şi Fiat 500 60th Anniversary sunt dotate cu cele mai noi tehnologii disponibile. Clienţii pot opta pentru pachetul Uconnect Link Plus, cu ecran TFT de 7 inch pentru instrumentarul de bord şi sistem multimedia Uconnect de 7 inch cu radio HD Live, pregătire pentru Apple Car Play şi Android Auto şi navigaţie integartă TomTom.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide